Pozitivan prvi izvještaj o provođenju UN-ove Konvencije

Radiosarajevo.ba
Pozitivan prvi izvještaj o provođenju UN-ove Konvencije


Povodom obilježavanja ratifikacije UN-ove Konvencije o ljudskim pravima osoba s invaliditetom od  BiH, 11. april, u ponedjeljak je predstavljen prvi državni Izvještaj o provođenju ove konvencije u BiH. 

Na konferenciji za medije Izvještaj je ocijenjen pozitivnim, ali također postoje i vidljivi nedostaci obrazovanja, prekvalifikacije, doškolovanja, zapošljavanja, socijalnih i zdravstvenih prava, građevinskih barijera, te vrlo važno, pitanje socijalnih minimuma koje osobe s invaliditetom ostvaruju i na osnovu kojih preživljavaju. 

"Osobe s invaliditetom u BiH suočavaju se s mnoštvom problema, kao i ostali građani, a pitanje prava koja oni ostvaruju kroz entitetske zakone i zakone Brčko Distrikta su također bili predmetom analize Izvještaja", kazala je Saliha Đuderija, pomoćnica ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Naglasila je da je Izvještaj zapravo dokaz da je strategija napravljena, a da je implementacija tek započela. Mnoga pitanja koja su predmetom zahtjeva osoba s invaliditetom su tek započeta, a jedan broj njih još nije implementiran. 

Nakon ovog izvještaja uslijedit će tzv. 'izvještaj u sjeni', koji rade NVO u kojem vrlo direktno izvještavaju o identificiranim problemima. 

Dakle, mehanizmi koji su ustanovljeni kroz UN-ov sistem ljudskih prava na izvjestan način omogućavaju da se napravi pregled u svakoj državi. 

"Drugi mehanizam koji stoji na raspolaganju uz Konvenciju je oficijelni protokol koji omogućava da osobe individualno ili grupno podnose zahtjev ili žalbe Komitetu u smislu prigovora na svoju državu i zahtjev da se određene stvari promijene ili poprave. Tada Komitet, po principu preuzimanja međunarodnih obaveza, to isto može zatražiti i od BiH", istakla je Đuderija. 

Nakon tri godine potpisivanja Konvencije, nije bilo individualnih ili grupnih žalbi protiv BiH, osim nekih određenih svakodnevnih upita. 

Elvira Bešlija, u ime Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH kazala je da formiranje Vijeća za osobe s invalidetetom na nivou BiH, na preporuku odredbe člana 33. UN-ove Konvencije, predstavlja najvidljiviji primjer implementacije jednog od članova UN-ove Konvencije. 

Strategija Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u FBiH usvojena je 2011. godine, na osnovama odredbe konvencije, a predstavljena je u kantonima. Primjena Strategije će na pravi način biti prezentirana da bi osobe s invaliditetom mogle da ojačaju, i da nauče koristiti mehanizme koje imaju donošenjem UN-ove Konvencije na način da se ona primjenjuje. 

"Osobe s invaliditetom moraju imati pravni mehanizam koji će im omogućiti da dođu do jednakih mogućnosti i šansi, te shodno tome postoji i Odbor za kolektivne i za individualne žalbe", naglasila je Bešlija. 

U Republici Srpskoj učinjen je vidan napredak, pogotovu u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, a Zakon je donesen davne 2004. godine. 

"U prošloj godini uspjeli smo da sredstvima Fonda zaposlimo 306 osoba s invaliditetom da više od 800 poslodavaca koristi stimulativna sredstva povrata doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom", kazao je Zoran Dobraš iz Koordinacionog odbora  organizacija osoba s invaliditetom  RS-a. 

Dodao je da to nije dovoljno, ali s obzirom na ekonomsku situaciju i složenost države, to je uspjeh, javlja novinska agencija Fena.

Danas je najavljena i kampanja 'Jednakost.Nediskriminacija.Prava za sve', bit će promoviran i videospot, kojim se želi ukazati na važnost pune i blagovremene primjene UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u BiH i predstaviti rad Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, kao savjetodavnog tijela Vlade BiH zaduženog za promociju i zaštitu osoba s invaliditetom. 

Prezentaciju Izvještaja organizirala je NVO Inicijative preživjelih od mina iz Tuzle u partnerstvu s udruženjem Bospo također iz Tuzle, a u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije