Povratnici iz KS u RS sada mogu ostvariti svoja prava

Radiosarajevo.ba
Povratnici iz KS u RS sada mogu ostvariti svoja prava


Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da je Vlada usvojila značajan Zakon kojim će se obuhvatiti tri različite problematike zdravstvena, boračka i socijalna te na taj način omogućiti riješavanje elementarnih i egzistacijalnih pitanja povratnika.

Naglašeno je da korisnici ovih prava, u pravilu, neće morati pribavljati posebnu dokumentaciju za ostvarivanje ovih prava već će se ista preuzimati iz spisa predmeta koje posjeduju općine.

Prema riječima Muamera Bandića, ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, ovim Zakonom regulisano je da osobe koje su imale status raseljenih osoba u Kantonu Sarajevo po povratku u mjesto prijeratnog prebivališta u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt mogu ostvariti određena prava po osnovu socijalne zaštite, zaštite porodice s djecom, boračko-invalidske zaštite i zdravstvene zaštite u onom kapacitetu u kojem su ih ostvarivali u KS-u. Dodao je da je Zakon stupio na snagu u petak 10.maja ove godine.

Srebreničke majke koje su prisustvovale današnjoj konferenciji za novinare pozdravile su donošenje Zakona o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

"To je izuzetno pozitivno i sigurno će pomoći masovnijem povratku Bošnjaka u Republiku Srpsku. Mnogi se nisu mogli vratiti u ovaj bosanskohercegovački entitet jer su u njemu građani drugog reda i nemaju nikakva prava. Neprihvatljivo je bilo da gube prava koja su stekli u Federaciji BiH, uključujući i, primjerice, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što je posebno važno starijima. Ovo će sigurno omogućiti povratak, pogotovo ako i drugi kantoni  u Federaciji BiH usvoje slične zakone", kazala je Munira Subašić predsjednica Udruženja Majke Srebrenice

U pomenutom zakonom pod prijeratnim prebivalištem smatra se prebivalište do 30. aprila 1991. godine, a njime je regulisano i da ova lica ostvaruju propisana prava pod uslovom da ista ne ostvaruju u mjestu prijeratnog prebivališta.

"Želeći u okvirima svoje nadležnosti, doprinijeti efikasnom provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uvažavajući stvarne potrebe osoba koja se vraćaju u svoja prijeratna prebivališta ovo ministarstvo je u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja i Ministarstvom zdravstva pristupilo izradi teksta ovog zakona”, naglasio je ministar Bandić.

Ova lica trebaju podnijeti zahtjev za ostvarivanje predmetnih prava u opštini KS gdje su imala boravište ili prebivalište, znači u opštini gdje su ostvarivala prava iz socijalne zaštite, zaštite porodice sa djecom i boračke zaštite.

"Zahvaljujući ovom zakonu povratnici će imati potpunu zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, i ostvarivati ista prava u mjestu svog prijeratnog prebivališta  kao i građani Kantona Sarajevo", precizirao je ministar zdravstva KS Eldan Lokmić.

Ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo kazao je kako će povratnici iz reda ove populacije između ostalog ostvarivati i prava na banjsko klimatska liječenja, plaćanje putnih troškova za odlazak na liječenje u inostranstvo, besplatne udžbenike za djecu boraca, besplatne dženaze i podizanje nišana, mjesečna i jednokratna primanja i ostala prava.

Usvajanje ovog zakonskog rješenja pozdravila su i mnoga druga povratnička udruženja.

Za realizaciju ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo s obzirom na to da se u pravilu radi o osobama koja predviđena prava već ostvaruju po propisima koji su naznačeni u tekstu predloženog zakona, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije