Povratnica u Bratunac: Sve što proizvedem prodam u Srebrenici i Bratuncu

Fena
Povratnica u Bratunac: Sve što proizvedem prodam u Srebrenici i Bratuncu
Foto: Fena / Abida Karić
U Srebrenici je ponedjeljak pijačni dan, a poljoprivredna proizvođačica iz Bratunca Abida Karić svakog ponedjeljka već 14 godina dolazi na posao i Srebreničanima prodaje domaće voće i povrće. 

U izjavi za Fenu kaže da nije zadovoljna prodajom u ovom periodu godine, mušterija ima malo i "kako koji dan sve ih je manje i manje", a ljeti se više zaradi.

"Proizvodi su domaći i imam certifikat za proizvodnju zdrave hrane. Zajedno s bratom radim na uzgoju hrane, obrađujemo maline, sijemo krompir, pasulj, uglavnom 20 duluma posijemo raznog povrća. U Bratuncu prodajem ispred svoje kuće, a i na pijaci petkom", kazala je Karić.

U Bratunac se vratila 2001. godine i od tada se bavi poljoprivredom, ličnim sredstvima je pokrenula proizvodnju zdrave hrane, a kasnije je dobila pomoć od Udruženja "Snaga žene“.

"Od svog posla mogu živjeti. Dobila sam dva plastenika, presade aronije i sušaru za sušenje povrća. Može da se živi, ali treba raditi. Uglavnom sve što proizvedem prodam u Srebrenici i Bratuncu", ističe Karić.

Nekad je u Srebrenici ponedjeljkom bio pazarni dan, a ona kaže da se pijaca prije rata i danas razlikuje "kao nebo i zemlja".

"Prije rata pun kombi robe sam prodala do deset sati, a sada što imam u autu robe pola ću vratiti kući. Razlika je, i kako koji dan izgleda da je sve manje i manje mušterija", zaključuje ona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije