Vremeplov / Povratak u '80-e: Sakupljanje salvetica, posteri, walkman...

30. 01. 2022. u 10:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U doba stalnih nestašica roditelji su svoju djecu učili da se ništa ne baca, jer se nikad ne zna za što će nam bilo koja od tih stvari jednog dana eventualno koristiti.

I svoje su potomke poticali na skupljanje doslovce svega. Djevojčice su tako razvijale afinitete prema lutkama, salvetama, slikama prirode i životinja - izrezivale su se iz časopisa, a dečki su skupljali značke, sličice, naljepnice, pivske čepove i etikete. Zajednička je bila strast prema bedževima, piše Gloria.

Omiljene muzičare smo slušali ali i svakodnevno gledali na posterima na zidovima svojih soba, a printali su ih svi tadašnji muzički časopisi i novine za omladinu. Najbolji su dolazili iz uvoza, a moglo ih se pronaći u njemačkom teen časopisu Bravo, mračnom predmetu želja svih klinaca u bivšoj državi. Izlazio je na njemačkom, ali to nije bio nikakav problem, jer je njemački bio strani jezik broj jedan u školama. Engleski nije bio ni približno toliko dominantan kao danas.

Klinke su ludovale za Bajagom i njegovim Instruktorima pozitivne geografije, koji su ih bacali u trans svojim pop baladama. Djevojčice su crvenjele na spomen Danijela Popovića koji se s pjesmom "Džuli" nakon zapaženog eurovizijskog nastupa proslavio i u dijelu Europe.

Kraj osamdesetih obilježili su pop dueti: riječki elektro-pop sastav Denis&Denis i zagrebački pop bend Neki to vole vruće. Činili su ga Silvestar Dragoje - Šomi i Miroslav Stanić - Đimi, a razmjer njihove tadašnje popularnosti danas je teško i zamisliti. Dečki su uzdisali za Anjom Rupel, slovenskom pjevačicom Videosexa, sanjali da dodiruju koljena Zane Nimani, te da im Slađana Milošević na uho šapuće "Miki, Miki, veliki".

Pojava muzičke televizije MTV razvila je kulturu snimanja spotova. Nedostižne standarde smrtnicima postavile su najveće zvijezde poput Michaela Jacksona, Madonne, Whitney Houston, Princea..., čiji su uraci koštali poput filmova. Na našoj televiziji uglavnom se nastupalo uživo i na playback u studijskim emisijama. 

Muzika se kupovala na kasetama i pločama, a jedini način da je se besplatno domognete bilo je snimanje pjesme s radija. Zato smo sate i sate provodili s kažiprstom na gumbu Record kućnog kasetofona, kako bismo uhvatili što veći dio omiljenog songa kad ga puste na radiju. Ako bi voditelj/ica počeo s pričom preko pjesme, sve je padalo u vodu i opet sve ponovno.

Što se kose i frizura tiče pravilo je glasilo - što duže, to bolje, da se kosom može lamatati u tada popularnim diskotekama. Nosile su se šiške i kosa vezana u rep, a muška frizura broj jedan bila je tzv. fudbalerka. Danas je pojam lošeg ukusa, ali su je tada nosile i zvijezde poput Georgea Clooneyja, Mela Gibsona, Ronnieja Wooda, Georgea Michaela, Andrea Agassija...

U naslovu su pobrojana tri najpopularnija serijala tog vremena. Porodičnu sagu Carringtonovih su gledali svi, ulice su bile prazne dok se prikazivala, a mnogi roditelji su tada djeci davali imena po likovima iz "Dinastije". "Poroci Miamija" bili su omiljena kriminalistička serija s Donom Johnsonom i Philipom Michaelom Thomasom u glavnim ulogama, a omiljeni izvanzemaljac bio je Alf, čudovište s Melmaca koje nas je očaravalo svojim sarkastičnim humorom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)