Povratak svinjske gripe: U Sarajevu 8 hospitaliziranih

Radiosarajevo.ba
Povratak svinjske gripe: U Sarajevu 8 hospitaliziranih


Epidemija gripe prijeti stanovnicima jugoistočne Evrope. Iz minute u minutu raste broj oboljelih od virusa svinjske gripe (H1N1), javili su dopisnici agencije Anadolija iz glavnih gradova zemalja regije.

Na Kosovu je jedna osoba preminula od komplikacija koje je izazvala svinjska gripa: na infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog centra u Prištini preminula je jedna 37-godišnja žena kod koje je dijagnostizirana ova gripa.

Prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u toj ustanovi se nalazi osam hospitaliziranih pacijenata sa potvrđenom virusom H1N1, potvrdila je glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić.

“U KCUS-u je trenutno hospitalizirano osam pacijenata sa potvrđenim virusom H1N1, poznatijim kao svinjska gripa”, kazala je Jandrić.

Nacionalni koordinator za gripu pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prim. dr. Dragana Dimitrijević za AA je kazala da je u prvoj izveštajnoj nedelji januara 2013. godine, u Srbiji registrovano 2.416 oboljelih od virusa gripe, a do sada su u cirkulaciji potvrđena sva tri tipa virusa gripa, A (H3), A(H1) i tip B.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je do sada laboratorijski utvrđeno postojanje svinjske gripe kod oko 30 osoba.

Klinička slika

Stručnjaci navode da u kliničkoj slici oboljelih od ovog virusa dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja i pojačani bolovi u mišićima. Također, ljekari preporučuju izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima se nalazi veliki broj osoba, ali i konzumiranje adekvatne ishrane sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i pojačana fizička aktivnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije