Povratak Sijarića i Sušića u sarajevski Mali park

Radiosarajevo.ba
Povratak Sijarića i Sušića u sarajevski Mali park
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, u utorak 5. marta svečano je obilježio vraćanje bisti književnika Ćamila Sijarića i Derviša Sušića u Malom parku, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen istakao je kako je vraćanje bisti svojevrstan protest. On je dodao rađani i policija treba da čuvaju ove spomenike.

Biste Ćamila Sijarića i Derviša Sušića je besplatno izvajao kipar Enes Sivac.

"Mi se ne smijemo odreći svoje kulture ni prvog rata, ni drugog, ni trećeg, sve je to dio nas, dio obrazovnog sistema i dio ovoga grada iz kojeg sam ja potekao", rekao je okupljenim novinarima Sivac.

Biste Sijarića i Sušića iz Malog parka ukradene su sredinom maja prošle godine.

"Vraćanje bisti je svojevrstan protest, jer kada su ukradene biste Sijarića i Sušić, a zajedno s bistom akademika Voje Dimitrijevića, nije se čuo protest javnosti. Nisu se čuli kulturnjaci, a ni ljudi koji smatraju da od njih svijet počinje", zaključio je Behmen.

Sarajevski čelnik otkrio je i da je u parku kod Ekonomskog fakulteta popravljena  još jedna srušena bista, a da u Velikom sarajevskom parku nedostaje još jedna bista, koju su uništili vandali.

Foto: Damir Hajdarbašić
Video: Samir Cacan i Ermina Skorupan-Husejnović


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije