Povelja Kulina bana napisana je na današnji dan: Ona je rodni list bosanske državnosti

Radiosarajevo.ba
Povelja Kulina bana napisana je na današnji dan: Ona je rodni list bosanske državnosti

Najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument Povelja bosanskog bana Kulina danas puni 826 godina. Povelja Kulina bana napisana je na današnji dan 1189. godine i pokazuje da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara.

Zanimljiva inicijativa: Dan kad je napisana Povelja Kulina bana treba biti praznik

To je najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Bosanski vladar Kulin ban napisao je Povelju dubrovačkom knezu kojom su u to vrijeme regulisani trgovački odnosi Bosne i Dubrovnika. Kulin ban je ovim dokumentom dao Dubrovčanima slobodu kretanja na teritoriju Bosne i time ih oslobodio plaćanja carine.

To je prvi poznati dokument koji je jedan bosanski vladar uputio drugom vladaru, u ovom slučaju knezu, druge države. Pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, prvi je poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, a kao takav zaslužuje posebnu pažnju.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Šta je potrebno za povratak Povelje Kulina bana?

Rusi, po riječima profesora Envera Halilovića, taj dokument smatraju jednim od slavenskih dokumenata, drugi po važnosti za historiju slavenstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije