Povelja Historijskog muzeja BiH pripala članovima NVO Altruista Svjetlo

Radiosarajevo.ba
Povelja Historijskog muzeja BiH pripala članovima NVO Altruista Svjetlo
Historijski muzej BiH dodijelit će Povelju ovog muzeja članovima NVO Altruista Svjetlo u znak zahvalnosti za učestvovanje u projektu "Restauracija u toku" te restauraciju umjetničkog djela "Žarko Vuković-Pucar" umjetnika Rizaha Štetića iz 1952. godine, javlja Fena.
 
Svečanost uručenja nagrade bit će održana u četvrtak, 13. februara u Historijskom muzeju BiH. 
 
Nakon uručenja Povelje, članovi NVO Altruista "Svjetlo" obići će muzej, te se informirati o restauraciji slika.
 
Prodajom ručno rađenih radova polaznika "ArT LiNe" radionice koja je održana u decembru prikupljena su finansijska sredstva kojim je omogućena restaruacija slika narodnih heroja BiH, projekat koji je pokrenuo Historijski muzej BiH. 
 
"Restauracija u toku" je projekt koji označava početak modernizacije Zbirke umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. 
 
To uključuje sređivanje prostorija u kojima se čuvaju umjetnička djela, kao i restauraciju samih djela. 
 
Za restauraciju jedne slike potrebno je izdvojiti 400 KM. Na ovaj način od daljeg propadanja do sada je zaštićeno 51 umjetničko djelo. 
Razvijajući solidarnost, društveno korisni rad i građanski aktivizam, ova organizacija od 2010. godine jednu trećinu prihoda od prodajnih izložbi realiziranih u decembru upućuje u humane svrhe.
Tako su 2012. godine darovane porodice djece čiji su roditelji osobe s umanjenim sposobnostima, 2011. članovi u stanju socijalne potrebe, a 2010. godine porodice čije su kuće poplavljene u nevremenu koje je zahvatilo Goražde i Bijeljinu, saoćeno je iz NVO "Svjetlo", javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije