Povedi nas u Evropu, Kokeee!

Radiosarajevo.ba
Povedi nas u Evropu, Kokeee!

Nakon godina čekanja i već standardnih informacija pod upitnikom, Bosance i Hercegovce će u šengenski dio njihove moderne povijesti veselom pjesmom uvesti niko drugi do Semir Cerić Koke, Enver Lugavić Kice i zvijezda u usponu Armin Muzaferija.

Vijeće ministara, tačnije podređeno mu Ministarstvo sigurnosti, na slavljenički koncert koji će se sutra, 14. decembra, održati u Sarajevu, te promotivni šengenski let za novinare i javne djelatnike, potrošit će 140 hiljada konvertibilnih maraka. Iz državne, znači: naše zajedničke kase.

Pored toga, na informiranje javnosti o pravilima bezviznog režima potrošeno je već 100 hiljada KM. Ipak, informativna kampanja da se razumjeti, ali jedan sajam kiča i kiselog narodnog radovanja u trenutku dok državu vodi klimava vlast u tehničkom mandatu predstavlja uvredu iole pristojnom ukusu i građanskoj odgovornosti.

Zasluge za uspostavljanje bezviznog režima prije se mogu pripisati strpljivosti briselske birokratije i politike, globalnim tokovima i evropskim integracijama cijelog regiona, nego li odgovornom radu domaćih političara.

Pored toga, koliko institucije Evropske unije imaju povjerenja u sigurnosni sistem BiH najbolje pokazuje činjenica da neke zemlje Schengena već najavljuju provjere na granici. Ako nemate 70 pa i više eura dnevno, teško da ćete uživati blagodati bezviznog režima.

Kada se govori o odgovornosti i racionalnosti domaćih vlasti, ne ostaje ništa pametnije od Koketovog hita „Treba vremena...“

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije