Potrebno manje mjernih stanica od planiranih

Radiosarajevo.ba
Potrebno manje mjernih stanica od planiranih


Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović sa saradnicima sastao se sa direktorom Almirom Bijedićem razgovarao o unapređenju saradnje s ciljem poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo.

Na sastanku su analizirani rezultati dosadašnje saradnje, te razmijenjene informacije o stanju opreme za mjerenje kvaliteta zraka, kao i o načinima njihovog održavanja i servisiranja.

Ministar je Upoznao je prisutne o aktivnostima koje Ministarstvo poduzima na izradi planskih dokumenata za prevenciju i smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo posebno u grijnoj sezoni kada je problematika zagađenja zraka najizraženija.

Prema riječima pomoćnice ministra za zaštitu okoliša Zijade Krvavac u planu je revizija studije o uspostavljanju mreže mjernih stanica iz 2004. godine, a u skladu s kriterijima novog federalnog pravilnika o vršenju monitoringa kvaliteta zraka pri čemu je za optimalnu pokrivenost Kantona Sarajevo potrebno manje stanica od prvobitno planiranih 16.

Također će se izvršiti procjena da li su postojeće lokacije na kojima su instalirane stanice adekvatne za mjerenja, s obzirom da se nalaze u neposrednoj blizini saobraćajnica, te u skladu s tim vršiti procjena koliko su dobijeni rezultati mjerenja validni s obzirom na mjesto stacioniranja stanica, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi hitnog stavljanja u funkciju mjerne stanice na Ivan Sedlu koja je u vlasništvu Hidrometeorološkog zavoda, a za koju je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša odranije obezbijedilo sredstva za servisiranje i puštanje u rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije