Potrebno brže donošenje regulacionih planova

Radiosarajevo.ba
Potrebno brže donošenje regulacionih planova


Neophodno je brže i efikasnije donošenje regulacionih planova u sarajevskim općinama što je jedan od najznačajnijih uslova za razvoj lokalnih zajednica. Zaključak je ovo sastanka  načelnika sarajevskih općina, gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i predsjedavajućeg gradskog vijeća Sabahudina Delalića.

Osim Komšića i Delalića sastanku su prisustvovali Dževad Bećirević (Općina Centar), Nedžad Koldžo (Novo Sarajevo), Ibrahim Hadžibajrić (Općina Stari Grad) i Semir Efendić (Općina Novi Grad), te Hamdija Efendić direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. 

Rečeno je da donošenje pojedinih regulacionih planova vrlo često traje i po nekoliko godina, što je prepreka za ulaganja potencijalnih investitora na osnovu čega bi se popunjavali općinski budžeti i ta sredstva ulagala u projekte razvoja komunalne i druge infrastrukture.

Gradonačelnik Komšić je iskazao uvjeravanja kako će učiniti sve da nadležne službe Gradske uprave Sarajeva u budućnosti budu efikasnije i da imaju dobru saradnju sa općinskim službama i Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koji je stručni organ bez kojeg se prostorni plan ne može donositi niti dopunjavati.

"Saradnja mora biti iskrena, čvrsta i otvorena do kraja. Svi zajedno moramo biti efikasni, kako to pitanje ne bi predstavljalo prepreku razvoju općina. Grad je do sada bio usko grlo u donošenju izmjena i dopuna prostornog plana, ali i u procesu korekcija postojećih regulacionih planova", rekao je gradonačelnik Komšić i naglasio da će se zalagati da se procedure donošenja planskih dokumenata u narednom periodu pojednostave i ubrzaju, kako bi se omogućio brži razvoj općina.

Na sastanku je istaknuto da sve općine u Bosni i Hercegovini imaju nadležnost planiranja i raspolaganja nad svojim prostorima, osim četiri gradske općine Sarajeva, što se do sada pokazalo kao jedna od velikih kočnica u njihovom razvoju.

Jedna od posljedica takve situacije je i nelegalna izgradnja stambenih objekata kojih je na desetine hiljada na području sarajevskih općina.

"Imamo veliki problem s nelegalnim objektima. U Sarajevu ih je na desetine hiljada. Trebamo cjelokupan sistem učiniti efikasnijim kako bismo u budućnosti oavj problem prevazišli", kazao je Samir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije