Potpisan sporazum: Veterinarski fakultet i kineski Institut počeli saradnju

N. P.
Potpisan sporazum: Veterinarski fakultet i kineski Institut počeli saradnju
Foto: Radiosarajevo.ba / Potpisivanje Sporazuma

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu danas je potpisao Sporazum s najvećim Istraživačkim institutom veterinarstva u Lanzhou Kineske akademije poljoprivrednih nauka u Rektoratu Univerziteta.

Ovim sporazumom u Bosni i Hercegovini bit će uspostavljen centar za veterinarsko istraživanje s fokusom na infektivne bolesti, sigurnost hrane, One Health program, dobrobit životinja, te antimikrobne otpornosti.

Dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić istakao je kako je cilj potpisivanja taj da njihov Institut postane referentni istraživački centar za veterinarstvo.

"Dobili smo snažnog partnera s velikim potencijalom koji nama daje garanciju da uz nastavak našeg rada sarađujemo regionalno i globalno u oblasti veterinarstva", kazao je Fejzić.

Sporazum u okviru djelokruga i namjere Programa 16+1, između Kine i 16 država srednje i istočne Europe su potpisali dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić i generalni direktor Istraživačkog instituta veterinarstva u Lanzhou Hong Yin.

Ovom događaju prisustvovala je i ambasadorica Narodne Republike Kine u Sarajevu Chen Bo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije