Potkuj me care: Godina koju su pojele afere i skandali

Priredio: Faruk Vele
Potkuj me care: Godina koju su pojele afere i skandali
Photojoiner / Potkuj me care: Godina koju su pojele afere i skandali

Godina koju su pojele afere i skandali. Tako bi se u najkraće mogla sumirati 2019. će rezultate ćemo analizirati i narednih mjeseci.

Uz skandale, godinu su obilježile i brojne nesreće, ubistva, potresi, poplave, snažni vjetrovi, politička prepucavanja, nove i stare skupštinske većine... Ali i veliki uspjesi našeg sporta, mladih i obrazovanih ljudi, koji daju nadu u bolje sutra. Dok se najavljuje odlazak novog vala obrazovanih i mladih, nama ostaje samo nada. Ona ionako posljednja... Ma znate...

1. Odlazak Profesora 

 (Januar)

Zdravko Grebo je bio svojevrsni bosanski Che Guevara - undefined

Arhiv: Zdravko Grebo je bio svojevrsni bosanski Che Guevara

Novu 2019. godinu dočekali smo protestima. Hiljade bilo je na ulicama Banje Luke na skupu „Pravda za Davida“, a u Sarajevu „Pravda za Dženana“. Tokom kampanje hapšenja demonstranata nestao je Davor Dragičević.

Sarajevo je u „najluđoj noći“ bilo centar regije! Sat vremena prije nego što je na satu otkucalo 12 sati i počela nova, 2019. godina, Sarajlije je za odbrojavanje i spektakularni vatromet zagrijao legendarni Hari Mata Hari.

Portal 'Žurnal 'otkrio je aferu 'Diplome', jer je njihova novinarka za 17 dana stekla diplomu srednje medicinske škole. Dobila ju je bez prisustva ijednom času, za u prazničnom periodu...

U Beogradu je održan marš protiv Vučića, a on organizirao svesrpski sabor u Beogradu. Nakon sastanka “sa predstavnicima srpskog naroda“ u regionu, kazao je da će Srbi i dalje raditi na očuvanju srpske kulture, pisma i jezika i pomagati se međusobno“. Na istoku ništa novo!

Davor Dragičević, kojem se gubio svaki trag od 30. decembra 2018., oglasio se 7. januara na Facebook-u i poručio da je „još uvijek zdrav i pri zdravom razumu“.

Uprkos presudi Ustavnog suda u BiH, u Banjoj Luci je, poslije višednevnih priprema, održana 'proslava' dana RS-a. Upriličen je svečani defile, svojevrsna vojno-policijska parada, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH - Milorad Dodik pozdravljao sa tri prsta.

Ovaj događaj obilježile su žestoke reakcije na prisustvo Dragana Čovića i njegovih bliskih saradnika, te ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vechia proslavi neustavnog 9. januara. Reakcije su bile tako snažne da se od ambasadora ogradio i najviši državni vrh, te je ambasador povučen.

Kriza u Venecueli potresla je svijet u januaru. Predsjednik Nicolas Maduro položio je zakletvu za još jedan šestogodišnji mandat na čelu države. Međutim, već 23. januara, na protestima protiv Madura, opozicionar Juan Guaido, predsjednik nacionalne skupštine, proglasio se privremenim predsjednikom, a podržao ga je i američki predsjednik Donald Trump.

Velika tragedija dogodila se 19. januara u Meksiku! Blizu 100 osoba je poginulo, a na desetine povrijeđeno kada je došlo do eksplozije na naftovodu gdje su ljudi pokušavali napuniti svoje spremnike naftom. To je jedna od najvećih tragedija na naftovodima u historiji Meksika.

Stranka demokratske akcije je najavila da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS. Uslijedile su žestoke reakcije.

Parapolitička tvorevina Dragana Čovića, takozvani HNS, na zasjedanju u Mostaru jednoglasno je usvojio deklaraciju o položaju hrvatskog naroda. Za predsjednika HNS-a, uz samo jedan suzdržan glas, ponovno je izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon kratke i teške bolesti, u Sarajevu u 71. godini je preminuo ugledni profesor Zdravko Grebo. Brojni su se oprostili od istinskog bosanskohercegovačkog velikana.

Grebo je bio profesor emeritus na Pravnom fakultetu i osnivač Radija Zid (današnji Radio Sarajevo).

Vijeće ministara BiH prihvatilo ugovor sa UN-om o istraživanju svemira, što je mnogima bilo simaptično.

2. Olimpijski duh Sarajeva

(Februar)

Vučko i Groodvy - undefined

Foto: EYOF Instagram: Vučko i Groodvy

Užas u Konjicu! Višestruki ubica Edin Gačić, koji je izašao sa dugogodišnje robije, ubio je trgovca Sauda Sultanića i dao se u bijeg. Počela je višednevna dramatična potraga.

Maskirani specijalci MUP-a RS bili su na etnitetskoj granici kod Dobrinje.

Otapanje snijega i obilne padavine izazvale su poplave u brojnim bh. gradovima, posebno u Srednjobosanskom i Zedničko-Dobojskom kantonu, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Historijski dan za Makedoniju bio je 7. februar. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov potpisali su protokol o pristupanju ove zemlje Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Režim Milorada Dodika nastavio je s provokacijama.

Naime, Vlada Republike Srpske imenovala je članove dvije međunarodne komisije i to za stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanje svih naroda u i oko Srebrenice u razdoblju od 1992-1995. godine.

U osvit početka manifestacije EYOF, koja je vratila olimpijsku atmosferu u Sarajevo, kod objekta FUP-a u Tarčinu dogodio se novi zločin. Ubijen je pripadnik Federalne uprave policije (FUP) Mahir Begić. Osumnjičeni za ovaj zločin je Edin Gačić za kojim je policija već danima tragala zbog ubistva Suada Sultanića u Konjicu.

Spektakularnim vatrometom na stadionu 'Asim Ferhatović Hase' otvoren je EYOF (European Youth Olympic Festival), najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Larisa Cerić zapalila je olimpijski plamen 35 godina nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Nakon osmodnevne potrage serijski ubica Edin Gačić 12. februara pronađen je i likvidiran u mjestu Košćan kod Hadžića. Stradao je u razmjeni pucnjave sa policijom.

Ilustracija - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Legenda narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije, Šaban Šaulić, poginuo je 17. februara u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj, prenijeli su gotovo svi mediji na području Balkana. Sahranjen je 22. februara na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

Film Zelena knjiga američkog redatelja Petera Farrellyja trijumfirao je na 91. po redu dodjeli filmske nagrade Oscar koja se održala u pozorištu Dolby u američkog gradu Los Angeles u saveznoj državi Kaliforniji.

Pakistanske vlasti oborile su krajem februara dva indijska vojna aviona na području Kašmira, te uhapsile jednog pilota. Ovaj događaj doveo je do usijanja odnose dvije nuklearne sile, a stanovništvo u je strahu bježalo.

3. Presuda Krvoloku

(Mart)

Radovan Karadžić - undefined

Foto: EPA/Radiosarajevo.ba: Radovan Karadžić

U Bosni i Hercegovini je obilježena 27. godišnjica od proglašenja državne nezavisnosti.

Velika tragedija u Africi! Avion Ethiopian Airlinesa srušio se 14. marta kratko nakon polijetanja iz grada Bishoftu u Etiopiji, a svih 157 putnika i članova posade poginulo je. 

U gradu Christchurchu na Novom Zelandu, Dan poslije toga, desio se napad na dvije džamije. Australski ekstremist Brenton Tarrant ubio 51 osobu. On je neke dijelove napada uživo prenosio na Facebooku, što je pokrenulo debatu o kontroli sadržaja na društvenim mrežama. 

Teroristički napad na Novom Zelandu - undefined

Foto: Twitter: Teroristički napad na Novom Zelandu

Njegov takozvani manifesto, koji je objavljen na internetu uoči pucnjave, bio je pun antimigrantskih i antimuslimanskih ideja. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je odmah napad osudila kao teroristički, te najavila kako će se pooštriti zakoni o oružju, što je kasnije i učinjeno. 

Novi napad na povratnike! U Novom Šeheru kod Maglaja u toku noći zapaljena je velika državna zastava koju su povodom Dana nezavisnosti postavili članovi Foruma mladih SDP-a iz Novog Šehera.

I četnici ponovo na Drini! Pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se u nedjelju ujutru na Trgu palih boraca u Višegradu  i počeli jednodnevno "orgijanje", uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji.

Huso Ćesir - undefined

Foto: Žurnal: Huso Ćesir

Ekshumacija ubijenog Davida Dragičevića obavljena je na groblju u Banjoj Luci nakon što su zahtjev za to podnijeli roditelji ovog 21-godišnjeg mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović kako bi ga ponovo sahranili, ali u austrijskom gradiću Wiener Neustad, 15. marta.

Obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona.

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na snimatelja Adija Kebu. Incident se desio na samom ulazu u Ćesirovu firmu Bosnaplast, gdje se nalazio snimatelj portala 'Žurnal' koji je bio na radnom zadatku. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme,  na javnoj površini. Bakir Izetbegović, lider SDA, konsternirao je javnost izjavom da je Ćesir napao kameru, a ne novinara.

4. Požar u Notre Dame

(April)

Katedrala Notre Dame - undefined

Foto: Vincent Callebaut: Katedrala Notre Dame

Lider HDZ BiH Dragan Čović najavio je uvezivanje svega "što nosi ime Herceg-Bosne".

"Svi vi kojima je na srcu Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, odnosno Hrvatska Republika Herceg-Bosna", započeo je izlaganje na IV saboru tzv. HZHB predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Najavljen je početak emitiranja TV Herceg-Bosne.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Izvršen je atentat na Slavišu Krunića, biznismena i vlasnika zaštitarske agencije, kao i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića. Krunić i njegov pratilac Žarko Pavlović ubijeni su u sačekuši u mjestu Jablan kod Trna  u Laktašima. Ranjen je vozač Goran Ilić.

U Turskoj su održani lokalni izbori. Turska vladajuća stranka AKP izgubila je tri najveća grada – Istanbula, Ankare i Izmira. To je bio iznenađujući rezultat za pristalice stranke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Stravična nesreća nadomak Sarajeva. Dogodila se kada je automobil u kojem su bile prosvjetne radnice završio je u Miljacki kod tunela Bulozi iznad Darive, na istočnom ulazu u Sarajevo. U saobraćajnoj nesreći su poginule Merima BalkićLejla SadikovićAlmina Ćorović i Mina Kadrić.

Ratni zločinac i bivši čelnik tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić zatražio je da ne služi kaznu zatvora u Velikoj Britaniji „zbog loših uvjeta“, već u BiH. Zahtjev je odbijen.

U BiH je boravio je direktor CIA-e i izrekao pohvale na rad domaće obavještajne agencije (OSA), a Milorad Dodik je pohodio papu Franju koji mu je poklonio izjavu koju je potpisao sa imamom Al Azhara.

Uhapšen je Julian Asange! Vijest je potvrdila britanska policija. Ekvadorski predsjednik objavio je da je Ekvador povukao azil koji je dao Assangeu.

Izbio je nezapamćen požar u čuvenoj katedrali Notre Dame, jednom od simbola Pariza i Francuske. Svijet je bio u šoku. Veliki dio 850 godina stare gotičke katedrale i jedne od ikona Pariza nestao je u plamentu.

Frontmen slavne grupe Iron Maiden Bruce Dickinson stigao je u Sarajevo. S njim u Sarajevo je stigao i basista Chris Dale, s kojim je Dickinson sarađivao na solo projektima. Dale je s Bruceom bio i u ratnom Sarajevu. Sa ekipom iz Londona pod nazivom Shot Through The Heart održali su koncert u Undergroundu.

5. Potkuj me care!

(Maj)

Milan Tegeltija - undefined

Žurnal: Milan Tegeltija 

Portal Žurtal otkrio je novu veliku aferu. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA, ugovarao je klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh pravosuđu. Magazin Žurnal je objavio da je u posjedu dokaza koji potvrđuju navode o Tegeltijinoj umiješanosti u koruptivne radnje!

Zbog ove afere održani su protesti ispred VSTV-a a građani s tražili ostavke čelništva VSTV-a zbog nerada i korupcije.

Skoro 27 godina nakon barbarskog rušenja, Aladža džamija u Foči je ponovo otvorena za vjernike.

U Berlinu je održan samit na kojem su se njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron susreli s političkim liderima zemalja zapadnog Balkana.

"Ode Melvudin dođe Milorad, ode Selim dođe Vera, ode Hajrudin, dođe Vlastimir, ode Edina, dođe Kristina", izjava je Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo koja je izazvala dosta bure. 

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli boravili su u četvrtak bili su u zvaničnoj posjeti Ankari, a Dodik je turske vojnike pozdravio sa 'Marhaba, asker'.

Provincijski kapitul dao je izjavu koju potpisuje fra Jozo Marinčić, provincijal i predsjednik Kapitula.

Cijelovita BiH je najbolji životni okvir za sve nas, kazali su.

Drama u Venecueli! Na ulicama Caracasa se čula pucnjava nakon pokušaja državnog udara. Jorge Rodriguez, visoki zvaničnik ureda venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, ranije je saopćio kako manja grupa "državnih izdajnika", s opozicijom, pokušava izvesti vojni udar u toj zemlji. 

Vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle porodila se i na svijet je donijela dječaka, a princ Harry se oglasio u javnosti i poručio kako je doživio nevjerovatno iskustvo. Nešto o čemu nije mogao ni sanjati... Tako su više mjesečna iščekivanja javnosti u Velikoj Britaniji dobila veoma sretan završetak.

FK Velež je potvrdio svoj ulazak u Premijer ligu. 28. kolo Prve lige Federacije BiH donijelo i konačan odgovor kada je u pitanju plasman u Premijer ligu.

Amel Tuka, najbolji bh. atletičar u četvrtak navečer je u Stockholmu u utrci na 800 metara osvojio prvo mjesto u Dijamantnoj ligi. Čuveni kompozitor, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić umro je u 81. godini.

6. Pamuk u Sarajevu

(Juni) 

Orhan Pamuk u razgovoru za Radiosarajevo.ba  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Orhan Pamuk u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Slavni turski nobelovac Orhan Pamuk boravio je u Sarajevu. Tom prilikom dao je intervju za Radiosarajevo.ba.

U nesreći koja se dogodila na autoputu A-1 dogodila u tunelu Igman. poginuli su Almir Brkić profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi, njegova supruga Lamija Selimović i maloljetna kćerka Fatima, dok je povrede zadobio sin Bilal, koji je vozilom Hitne pomoći prebačen u bolnicu. 

Dok se cijeli demokratski svijet sjećao žrtava koje su pale u borbi protiv nacizma, odnosno 75. godišnjice čuvenog "Dana D" i iskrcavanje u Normandiji, u Stocu, su marširali crnokošuljaši, podsjećajući da simbolično i danas živi duh jednog mračnog doba.

Poslije dugo vremena rukometni 'Zmajevi' donijeli su veliku radost naciji! U dramatičnoj utakmici, naši rukometaši su pobijedili Češku i uspjeli se kvalifikovati na Europsko prvenstvo. To je, ujedno, historijski uspjeh našeg rukometa. 

Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je u sudnici u 67. godini života. Egipatska državna TV je prenijela da je Morsi kolabirao nakon sudske sjednice i umro.

Nova politička era rađa se u Turskoj. Ekrem Imamoglu, kandidat Republikanske stranke (CHP), postao je novi gradonačelnik Istanbula. Na ponovljenim izborima Imamoglu je osvojio 54 posto glasova. Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim imao je podršku 45,04 posto birača.

Michel Platini, bivši predsjednik UEFA-e, uhapšen zbog odluke o dodjeljivanju Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Održan je je 7. Kongre ocijaldemokratske partije BiH na kojem je više od 800 delegata izabralo nove članove Glavnog odbora. Najveći broj glasova dobio je Denis Bećirović - 456, a slijede Zukan Helez sa 436, te Aner Žuljević sa 421 glasom.

Tragična fotografija oca i dvogodišnje djevojčice koji su se utopiliprelazeći Rio Grande pri pokušaju da se domognu teritorije Sjedinjenih Američkih Država još jednom je ukazala na svu bešćutnost svijeta u kojem živimo.

Protestno okupljanje građana ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu održano je u subotu, 29. juna. Građani su se okupili kako bi još jednom ukazali na nepravilnosti u pravosuđu i pozvali na pravdu u slučajevima ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića.

7. Ona je bomba

(Juli) 

Kolinda Grabar Kitarovic u Generalnoj skupštini UN - undefined

Foto: EPA-EFE: Kolinda Grabar Kitarovic u Generalnoj skupštini UN

Juli sa sobom donosi najtužniji dan u godini. Trideset tri žrtve srebreničkog genocida, ovoga 11. jula, pronašle su konačni smiraj na mezarju u Memorijalnom centru Potočari.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravio je u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji tokom koje je imao brojne susrete. Jedan ozbiljan sigurnosni incident zasjenio je donekle ovu posjetu.

Radnici Aluminija borili su se za preživljavanje njihove kompanije. Nakon sastanka predstavnika radnika Aluminija u zgradi HDZ-a u Mostaru, Dragan Čović je pod pratnjom u automobilu izašao iz zgrade. Jedna flaša bačena je na auto Dragana Čovića iz mase demonstranata. Dvojica radnika su privedena.

Milan Golubović (24), Saša Kudra (24) i Mišo Vujmilović (25), svi iz opštine Laktaši, poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na lokalnom putu u mjestu Kukulje kod Srpca.

Mostarac Lorens Listo upio je da dostigne rekord legendarnog Emira Balića s 13 pobjeda, te da se, također, upiše u historiju Mostara.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je tokom trodnevne posjete Izraelu izjavila da je "BiH nestabilna država", te da je "pod kontrolom militantnog islama".

Na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona zastupnica Liberalne stranke Daliborka Milović je flašom pogodila predsjedavajuću Skupštine Editu Velić iz Demokratske fronte.

Šest mrtvih tijela zagrebačka policija pronašla je u u novozagrebačkom naselju Kajzerica, a prema prvim neslužbenim informacijama za muškarcem koji se povezuje sa zločinom intenzivno se traga.

Dragan Čović je nakon sastanka sa Bakirom Izetbegoviće kazao da između njihove dvije stranke postoji 'neka hemija'.

8. Svi (ne)sporazumi

(August)

August je obilježio sporazum koji je, ispostavilo se, prije svega nesporazum. Riječ je, naravno, o sporazumu trojke koji bi trebao biti podloga za dogovor formiranja državne vlasti i deblokadu institucije, no ispostavilo se postojanje brojnih nepoznanica. Fotografija sa skupa govorila je više no hiljadu riječi.

U pucnjavi u Teksasu i Ohiou ubijeno je najmanje 30 osoba. Najprije je u velikom trgovačkom lancu Walmart u El Pasu ubijeno 20 osoba, a nekoliko desetina ranjeno. Nekoliko sati kasnije dogodila se pucnjava i u Daytonu. 

Po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, službenici Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine ušli su u mostarski Aluminij.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa "Štajerske straže", samoorganizirane skupine ljudi koja se uvježbava vojnim pravilima za "konflikte koji su neminovni". 

Emir Spahić, nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, doživio je tešku saobraćajnu nesreću kod Gacka.

Dva muškarca uhapšena su pod optužbom da su krajem jula napali fudbalere Mesuta Özila i našeg Seada Kolašinca.

Svjetski mediji izvijestili su o drami koja se u četvrtak događala u avionu Airbus A321 ruske aviokompanije Ural Airlines. Damir Jusupov bio je prisiljen spustiti Airbus u kukuruzno polje, a prinudno slijetanje obavljeno je savršeno, te je ovaj pilot postao heroj Rusije.

Sarajevo Film Festival (SFF)  bio je u augustu centralni kulturni događaj u ovom dijelu Evrope.

9. Povorka ponosa

(Septembar)

Dodik, Izetbegović, Čović i Wigemark - undefined

Foto: HDZ BiH: Dodik, Izetbegović, Čović i Wigemark

Bez ijednog incidenta i uz snažno policijsko osiguranje u Sarajevu je održana prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini na kojoj su aktivisti pozvali na zaštitu prava i zaustavljanje diskriminacije LGBTIQ osoba u društvu

Više od 1500 osoba okupilo se u središtu Sarajeva i u povorci prošlo središtem grada noseći zastave u duginim bojama i natpise "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbijka, kraljica", "Solidarnost".

Kongres SDA, jedan od najvažnijih političkih događaja ove godine, aklamacijom je potvrdio izbor Bakira Izetbegovića za novog-starog predsjednika ove stranke, i to bez ijednog glasa protiv. Uslijedile su žestoke reakcije na Deklaraciju SDA.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se u petak dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala. Brojne kolege diljem svijeta podržale su našu redakciju.

Uslijedile su brojne reakcije i protesti.

Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH šokirao je javnost govoreći o situaciji koju je zatekao u Zavodu, a gdje je na mjesto direktora došao prije četiri mjeseca. 

Trenutna situacija u Europi, gdje europski čelnici koriste razdornu retoriku za osvajanje podrške i širenje mržnje među manjinama, sve više podsjeća na vrijeme uoči Drugog svjetskog rata, rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Gnusan čin skrnavljena Zvizdića džamije u Gacku uznemirio je mnoge u BiH, posebno povratnike u bh. etnitet RS. Iza ovog sramnog događaja stoji Danel Rajković (38) osoba koja je, prema dostupnim snimcima video nadzora, izvršila veliku nuždu na pragu centralne gatačke džamije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku. Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH i Srpsko građansko vijeće pozdravili su obraćanje Komšića. Smatra se da je to jedan od najboljih govora bh. zvaničnika u UN-u.

10. Nana Fata i Amel Tuka

(Oktobar)

Amel Tuka - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Amel Tuka

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević-Polju.

Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi i našoj zemlji donio srebrnu medalju!!! Tuka je utrku istrčao u vremenu od 1.43.47 i tako postigao najbolji lični rezultat sezone

Azra Dedić iz Bihaća, djevojka s Down sindromom, koja se već dvanaest godina aktivno bavi i džudom, europska je prvakinja u judou! Dedić je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u ID judu u kategoriji do 70 kg.

Aktuelni reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović ostaje na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini! Izborno tijelo koje čini 374 člana 12. oktobara na zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu ponovo je izabralo Kavazovića za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i povjerilo mu novi sedmogodišnji mandat. 

Konzervativni austrijski čelnik Sebastian Kurz i njegova Narodna stranka pobijedili su na nedjeljnim vanrednim parlamentarnim izborima u Austriji, no trebat će koalicionog partnera za sastavljanje stabilne vlade.

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj su stradale tri osobe, od kojih jedna beba, dogodila se u ponedjeljak u mjestu Zovik, nedaleko od Sarajeva. Poginuli su, prema kasnijim saznanjima, Adna Serdarević-Divović (31), njen četvoromjesečni sin i njena majka Senada Serdarević (57).

Odluka da Nobelova nagrada za književnost bude dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu izazvala je mnoštvo reakcija. U Bosni i Hercegovini nisu izostali komentari brojnih javnih ličnosti, među kojima su intelektualci, profesori, književnici i drugi.

Devetnaestogodišnja Lana Bijedić iz Mostara pronađena je mrtva u rijeci kod Ljubuškog. Djevojka je mučki ubijena, a u ponedjeljak je trajala potraga za ubicom.

Čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) nisu se saglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.  Nakon duge i burne rasprave u noći s četvrtka na petak nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

11. Slučaj 'Pazarić'

(Novembar) 

Tuga... - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Tuga...

Predsjedništvo BiH potvrdilo je Zorana Tegeltiju za mandatara za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Na toj sjednici Predsjedništvo BiH je odlučilo da podrži SNSD-ovog kandidata, ali je donijelo odluku o slanju Plana reformi Bosne i Hercegovine u sjedište NATO saveza u Bruxelles. Time je dogovoren nastavak NATO procesa u BiH.

U Zavodu Pazari dokumentirano je nehumano vezivanje djece s poteškoćama u razvoju. Slike su to koje su potresle BiH i region. Slučaj je, također, izazvao proteste i brojne reakcije.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po tužbi Mostarke, potpredsjednice Naše stranke, Irme Baralija protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru. 

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Radomira Šušnjara krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine i osudio ga na kaznu zatvora od 20 godina za 'žive lomače'.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je najblaže rečeno teške riječi o Bosni i Hercegovini u intervjuu za list The Economist. Macron je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

Tužna priča iz sela u blizini Bužima obišla je društvene mreže i ujedinila ljude u pomoći porodici Fikreta Dedića.

Strašni zemljotres pogodio je Albaniju, ali se snažno osjetio i u Bosni i Hercegovini. Poginulo je na desetine osoba, a na hiljade je povrijeđeno. Drama je izazvala solidarnost regiona s Albanijom, te iznova postavile pitanje sigurnosti.

Salem Prolić, sekretar komisije za sudije i suđenje u Nogometnom savezu BiH,  jedan od 12 uhapšenih u akciji Var, koju su u ponedjeljak izveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Akcija se desila, i to na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva. estvovali u lažiranju nogometnih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH. 

Poznati bh. novinar Mladen Marić preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Ova pitanja upućivali su sebi mnogi ovih dana nakon otkrića užasa u Zavodu Pazarić, gdje je dokumentirano nehumano vezivanje djece s poteškoćama u razvoju. Slike su to koje su potresle BiH i region.

12. Politički rat u Sarajevu

(Decembar)

U decembru 2019. je dodijeljena sramna Nobelova nagrada Peteru Handeu, austrijskom piscu. Žrtve su bile ogorčene. Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu je jasan znak povratka fašizma, poručile su ove sedmice žrtve iz Bosne i Hercegovine.

Drama u Mostaru! Specijalne snage policije uklonile su u ponedjeljak s puta ispred mostarske Deponije mještane koje nekoliko dana blokiraju odvoz smeća jer je deponiji istekla upotrebna dozvola. Policajci su silom odvukli demonstrante ispred kapije.

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu. 

Bh. političari su dotakli dno potrošivši više od 350.000 KM na party povodom preuzimanja kontrole bh. neba. Jedinstvo koje su u luksuzu pokazali bh. političari potpuno je suprotno njihovim svakodnevnim, navodnim, sukobljavanjima.  Kolege sa Žurnala su izračunali da je zabava vrijedila 12 i po bubrega. Haram im bilo! 

Predsjednici SDA, SBB i DF-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić postigli su dogovor na sastanku u petak u sarajevskom hotelu Bristol. Kako je rečeno nakon sastanka, dogovoren je zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. Uslijedile su žestoke reakcije , a najviše na udaru je bio Željko Komšić kojeg su optužili za izdaju građanske BiH.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora. Duško Bajević je na klupi Zmajeva zamijenio Roberta Prosinečkog. 

Godina je završila tučama u parlamentima Srbije, Crne Gore i bh. entiteta RS, dok se u Crnoj Gori desio narod, što ima malo veza i sa Bogom i crkvom, ali ima s velikodržavnom politikom.

 Budite pametni! Čitajte nakon Nove godine!

Sretna vam 2020. godina!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije