Posveta Sarajevu iz zlatnih godina: Počinje snimanje filma 'Balada o Pišonji i Žugi'

Radiosarajevo.ba
Posveta Sarajevu iz zlatnih godina: Počinje snimanje filma 'Balada o Pišonji i Žugi'

Prve scene dugometražnog igranog filma Balada o Pišonji i Žugi bit će snimljene početkom naredne sedmice u Sarajevu.

Reditelj filma je Jasmin Duraković, dok je Sejo Sekson koreditelj, kao i, zajedno s beogradskim piscem i dramaturgom Vladimirom Đorđevićem, scenarista filma.

Ovo ostvarenje nastaje po kultnoj pjesmi, ali i drugim pjesmama Zabranjenog pušenja iz osamdesetih, pa je zbog toga projekt i svojevrsna posveta gradu Sarajevu iz tog vremena.

Glavne uloge igraju Ivan Đurđević (Pišonja), Dino Sarija (Žuga), Jelena Gavrilović (Amila), Emir Hadžhafizbegović (Murga Drot), Haris Burina (Lepi) i mnogi drugi istaknuti glumci iz BiH i čitave regije.

Direktor fotografije u filmu je Šahin Šišić, scenograf Osman Arslanagić, kostimografkinja Adisa Vatreš, make-up Vesna Trogrančić, dok je Bojan Hadžihalilović uradio prve vizuale za film.

U filmu će biti korištene muzičke teme iz pjesama po kojima je pravljen scenarij, ali i pjesme grupe Letu štuke, dok će Dado Džihan raditi neke od novih muzičkih tema filma.

Produkciju vodi "Depo" Sarajevo zajedno s producentskom kućom "Fokus" iz Hrvatske, a producenti filma su Jasmin Duraković, Sejo Sekson i Davor Pušić.

Izvršne direktorice filma su Angelina Albijanić-Duraković i Amira Kudumović.

U toku se pregovori s više koproducentskih kuća iz regiona - Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Kosovo koje su pokazale veliki interes za realizaciju ovog ostvarenja, čija se premijera očekuje tokom 2016. godine.

Scene koje će biti snimane naredne sedmice poslužit će za intro trailer koji će biti promoviran tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i označit će početak velike online fundrising kampanje, u kojoj će mnogobrojni fanovi ove pjesme, ali i ljudi koji su vezani za Sarajevo iz njegovih zlatnih godina, moći svojim vlastitim donatorskim učešćem pomoći realizaciji filma, saopćeno je iz Producentske kuće "Depo". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije