Postoji li rješenje za 15% nepismenih u BiH?

Radiosarajevo.ba
Postoji li rješenje za 15% nepismenih u BiH?

Iako ponekad imamo dojam da svi u našoj zemlji studiraju, realna slika pismenosti bh. društva je mnogo drugačija. Naime, nedavna istraživanja UNESCO-a pokazala su da BiH ima ozbiljan problem, s obzirom da je 15 posto stanovništva nepismeno.

Kako bi ohrabrili osobe koje imaju nepotpuno obrazovanje i olakšali im pronalazak posla, organizatori  akcije 'Heroji svakodnevice' će u nedjelju 8. septembra, na Međunarodni  dan pismenosti, postaviti informativne štandove u Sarajevu, Banja Luci, Kaknju, Zenici i Mrkonjić Gradu.

Koordinator prjekta od strane Njemačke organizacije GIZ  Mirza Jusufović o tome je govorio za Radiosarajevo.ba:  

„Kada je riječ o dokvalifikaciji trenutno u bazi imamo oko 300 obuka iz različitih sektora. Veliki dio toga otpada na učenje stranih jezika i postizanje informatičke pismenosti, kako bi građani sa rakvim znanjima mogli lakše pronaći posao. Ali istovremeno i motiviramo ponuđače da razgovaraju sa poslodavcima kako bi došli do mnogih tema koje bi ljudima pomogle da nađu posao“, kaže naš sugovornik.

Ali kada je riječ o ljudima koji iz nekih razloga nisu završili osnovnu školu, kampanja se odvija na drugačiji način:

„Kampanja 'Heroji svakodnevice' usmjerena je na osobe koje nisu završile osnovnu školu. S tim u vezi, na Međunarodni dan pismenosti, i ove godine ćemo postaviti informativne štandove u pet gradova,  gdje će građani moći da se informišu na koji način mogu završiti osnovnu školu“.

Zašto Heroji svakodnevice?

„Ime nije slučajno odabrano. Nepismenost je tabu tema u društvu, a ljudi koji nisu završili osnovnu školu toga se stide. Ali, ako takva osoba odluči da uđe u klupu i nadoknadi što je propustila, zaista zaslužuje naziv heroj svakodnevnice. To pokušavamo postići ovom kampanjom“, rekao je za Radiosarajevo.ba Mirza Jusufović, koordinator projekta


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije