Poštedite nas šovinističke retorike!

Radiosarajevo.ba
Poštedite nas šovinističke retorike!

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini poziva političare, vjerske vođe i medijske djelatnike da se odreknu jezika mržnje, šovinističke retorike i netolerancije i stvore atmosferu međusobnog uvažavanja i poštovanja razlika jer će to "nedvojbeno ići u korist i sva tri konstitutivna naroda koji žive u BiH, pripadnika nacionalnih manjina i svih onih koji se osjećaju i izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci", prenosi Fena.

Poziv je upućen u povodu obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, i godišnjice usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, kako bi se ukazalo na to da su etnička i vjerska diskriminacija, segregacija i pojave netolerancije najčešći generator kršenja ljudskih prava i sloboda u ovoj državi.

Uprkos činjenici da je jednakost svih građana garantirana Ustavom BiH, svjedoci smo nejednakog tretmana građana, posebno u zavisnosti od njihove nacionalne pripadnosti, saopćeno je iz Helsinškog komiteta.

Ova institucija naročito upozorava na postojanje diskriminacije na polju zapošljavanja, obrazovanja, prava na zdravstvenu, socijalnu zaštitu i prava iz penzionog osiguranja, kao i na postojanje segregacije u školama, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije