Postanite i vi čitač za Ubuntu

Radiosarajevo.ba
Postanite i vi čitač za Ubuntu
Feđa Kulenović, Michael Tatham i Amna Hrvat promovirali su novu web platformu za slijepe i slabovidne

 
Prva web platforma za slijepa i slabovidna lica u BiH nosi naziv "Čitanje za Ubuntu" i upravo je puštena u rad. Na promociji koju su u održali Feđa Kulenović - kreator web portala; Amna Hrvat - predsjednica Udruženja slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo te Michael Tatham - ambasador Velike Britanije u BiH, saznali smo da je ideja za ovaj projekat nastala prije desetak godina.

Tada je Feđa Kulenović, studiravši zajedno sa Amnom Hrvat, shvatio sa kakvim se ona poteškoćama kao slijepo lice suočava u svojim nastojanjima da završi fakultet. Zahvaljujući svojoj majci, kao i ostalim dobrovoljcima koji su joj iščitavali školsko gradivo, Amna je danas diplomirani komparativista, a uskoro će postati i profesorica engleskog jezika.
Amna Hrvat, predsjednica Udruženja slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo
 
Tada je rođena ideja da se na jednom mjestu sakupe svi audio fajlovi u kojima bi dobrovoljci čitali lijepu književnost i stručnu literaturu za potrebe slijepih i slabovidnih lica. Prva web platforma ove prirode u BiH će slijepim i slabovidnim učenicima i studentima u Bosni i Hercegovini obezbijediti pristup literarnim djelima u audio formatu.

Svako od nas može dati svoj doprinos ovoj kolekciji. Dovoljno je da se registrirate na portal www.citanje.org , a nakon što svoje čitanje nekog literarnog djela snimite u format mp3, isti uploadate na portal i time ga činite dostupnim registriranim slušateljima portala.

Kako se ne bi povrijedila autorska prava, važno je napomenuti da slušatelji portala mogu biti samo slijepa i slabovidna lica, dok čitatelji mogu biti svi.

Ubuntu je riječ afričkog porijekla i znači ja jesam, jer ti jesi, jer mi jesmo. Vođeni takvom filozofijom zajedništva, stvorena je web platforma “Čitanje za Ubuntu”. Projekat je dio programa British Council Interkulturalni Navigatori, koji je okupio dvadesetak mladih lidera (Navigatora) koji su željeli potaknuti pozitivne društvene promjene i doprinijeti razvoju društva u kojem žive.
Fedja Kulenović, kreator "čitanja za Ubuntu", u prvom planu Laid Čivić, administrator portala
 
Svoj prilog "Čitanju za Ubuntu" na promociji je dao i ambasador Ujedinjenog kraljevstva u BiH Michael Tatham. On je pročitao kratku poemu Williama Carlosa Williamsa "This is Just to Say", a mi vam pružamo mogućnost da je čujete onako kako je mogu slušati korisnici portala citanje.org.

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/michael%20t%201211%20sredjen.mp3{/audio}

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije