'Poslovni kompas’ za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
'Poslovni kompas’ za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Udruženje ”Fontana” Banja Luka od juna 2012. godine provodi projekat ”Poslovni kompas”, koji je finansijski podržan od Američke ambasade u Sarajevu, u okviru programa “Democracy Commission Small Grant.” Projekat je posvećen motivisanju i osnaživanju osoba sa invaliditetom za zapošljavanje ili samozapošljavanje, kao i podizanju svijesti poslodavaca i šire javnosti u BiH o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom.  

U prvoj fazi projekta, počinjemo sa istraživanjem potreba, potencijala, profesionalnih interesovanja i nivoa motivisanosti nezaposlenih osoba sa invaliditetom za zapošljavanje/samozapošljavanje u četiri grada/opštine Bosne i Hercegovine: Banja Luka, Sarajevo, Bijeljina i Mostar. Istraživanje će obuhvatiti 100 osoba sa invaliditetom, koje traže posao, imaju radnih potencijala i interesovanja za zapošljavanje ili samozapošljavanje. Rezultati istraživanja će predstavljati osnovu za provođenje pratećih aktivnosti – edukacija kroz koje će 40 osoba sa invaliditetom steći znanja potrebna za kvalitetnu pripremu za zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla.  

Projekat će, po svojoj idejnoj konstrukciji, obuhvatiti i unapređenje postojećeg sajta Udruženja „Fontana“, sa vizijom izgradnje prvog portala u BiH posvećenog zapošljavanju osoba sa invaliditetom, prilagođenog njihovim potrebama. Redizajniranje web sajta Udruženja „Fontana“ će biti urađeno na način da svojim većim dijelom simbolično predstavlja kompas, sa odgovarajućim smjernicama i informacijama od značaja za (samo)zapošljavanje osoba sa invaliditetom i prostorom za interakciju između osoba sa invaliditetom i građanstva.  

Ovaj projekat cilja na uvezivanje svih relevatnih aktera (centri za socijalni rad, zavodi za zapošljavanje, NVO, privatne agencije i dr), kako bi se podstakao razvoj multisektorskog modela u rješavanju pitanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Projektne aktivnosti će biti provedene u saradnji sa privatnom agencijom za posredovanje pri zapošljavanju „Spektar“ iz Banja Luke, organizacijama – članicama Fontane, drugim nevladinim organizacijama i institucijama, sa kojima ćemo provesti proces konsultacija tokom projekta.

Promocija ljudskih prava osoba sa invaliditetom i projektnih aktivnosti će se odvijati u kontinuitetu, informisanjem medija i javnosti, Facebook i Twitter društvenih mreža, web sajta, informativnog vodiča „Poslovni kompas“, promocija koje će biti održane u okviru projekta i dr.  Rezultati istraživanja će, po okončanju analize i obrade podataka, biti blagovremeno predstavljeni široj javnosti, kao i sve druge projektne aktivnosti. Projekat će trajati do aprila 2013. godine, saopćeno je iz Fontane. 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije