Poslovna obuka za žene iz ruralnih područja

Radiosarajevo.ba
Poslovna obuka za žene iz ruralnih područja

Ukupno 36 žena sa ruralnih područja 14 općina u Bosni i Hercegovini prošlo je obuku za pisanje poslovnih planova, kroz radionice koje su održane u Banjoj Luci i na Palama, čime su povećane šanse za pretvaranje njihovih poslovnih ideja u uspješne poslovne poduhvate.

Radionice o pisanju poslovnih planova realizovane su u okviru projekta Unapređenje znanja žena iz oblasti poslovnog planiranja i pisanja prijedloga projekata, koji je finansiran od USAID/Sida FARMA projekta, a na terenu se provodi od Agencije za saradnju edukaciju i razvoj – ACED iz Banja Luke.

Uspješne polaznice obuka, kojima je upriličeno i dodjeljivanje certifikata, sada imaju realno veće šanse da pokrenu ili unaprijede svoj biznis u jednoj od općina iz kojih dolaze – Doboj, Doboj Jug, Bratunac, Čelinac, Srebrenica, Foča, Istočno Sarajevo, Han Pijesak, Vlasenica, Tuzla, Visoko, Banja Luka, Novi Grad i Milići.

Cilj ovih obuka je da se žene iz ruralnih sredina u BiH upoznaju sa principima savremenog poslovnog planiranja, kao i da steknu uvid u načine kroz koje mogu da formulišu svoju poslovnu ideju na atraktivan način za potencijalne donatore, investitore i finansijske institucije.

Iz ACED-a navode da će osim održanih radionica aktivno sarađivati sa svim polaznicama u narednih nekoliko mjeseci kako bi one pretočile svoje ideje u konkretne poslovne planove.

Kroz navedene aktivnosti se očekuje poboljšanje poslovnog i razvojnog okruženja u ruralnim područjima, a nadasve uloga žena u tom procesu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije