Poslodavci ne daju šansu djeci iz Doma Bjelave

Radiosarajevo.ba
Poslodavci ne daju šansu djeci iz Doma Bjelave

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave trenutno se nalazi 91 dijete, od kojih 41 pohađa redovnu školu, sedam nastavu u Zavodu Mjedenica, a dvije djevojke su završile srednju školu.

"Obje djevojke su izuzetno inteligentne, vrijedne i pristojne. Jedna od njih želi nastaviti dalje školovanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a druga bi voljela početi raditi. Tu imamo problem, jer malo poslodavaca je spremno dati šansu djeci koja dolaze iz naše ustanove, iako godišnje mi nemamo neki veliki broj mladića i djevojaka koji završavaju srednju školu. Evo, ove godine imamo samo jednu djevojku i pokušavamo joj na sve načine naći adekvatno zaposlenje. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome, jer ova djevojka to uistinu zaslužuje", rekao je Saudin Đurđević, v. d. direktora Doma Bjelave, te naglasio da je ta djevojka završila Srednju tekstilnu školu.

Ove godine su iz Doma Bjelave i dva mališana krenula u prvi razred. Za njih je priređena zabava.

"Željeli smo da im polazak u školu ostane u lijepom sjećanju i da na školu gledaju kao na veliku i veoma važnu stvar u svome životu. Pripremili smo zabavu sa tortom i družili se", ističe Đurđević za Oslobodjenje.ba.

Tokom ljetnih mjeseci sva djeca su bila na odmoru, relaksirali su se, rehabilitovali i napunili baterije za ovu godinu. Još je preostalo da se najmlađi stanovnici sa baby odjela izmjeste na odmor u Blagovac, što će biti realizovano u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije