! / Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu: Sarajevo se poklonilo pioniru elektronske muzike

13. 01. 2019. u 20:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 248

Više od stotinu ljudi skupilo se večeras u Historijskom muzeju gdje su se građani Sarajeva, muzički umjetnici, kao i ostali istaknuti umjetnici i građani posljednji put oprostili od pionira elektronske muzike u Bosni i Hercegovini - Adija Lukovca.

Umjetnički događaj "Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu" održan je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu, a organizovan je kao znak zahvalnosti za bogati muzički opus i umjetničko naslijeđe Adija Lukovca, te njegov značaj za nastavak razvoja elektronske muzike i savremene umjetnosti na području Bosne i Hercegovine, naveli su organizatori.

Prvi dio događaja bio je performans kreiran kroz umjetničke projekte benda Adi Lukovac & Ornamenti, dok su u drugom dijelu događaja muzičari i umjetnici sadašnje sarajevske scene kreirali "happening" svirajući zajedno u improvizacijskoj jam sessiji posvećenoj Adiju Lukovcu.

U prvom dijelu događaja performans je izvela umjetnica Smirna Kulenović, a u muzičkom "happeningu" učestvovali su Leonardo Šarić, Nedim Zlatar (Basheskia & Edward EQ), Vanja Solaković, Mirza Bradarić, Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić (Činčila), Dalio Sijah, Deni Sijah, Jan Delić, Zlatan Džanović (InTheRoom), Ognjen Šavija (Ambrosia), magistrica harmonike Amela Frljučkić, gitarista Amar Šantić, Alem Brka, Ajdin Reverbegović i brojni mladi umjetnici sa aktuelne scene.

U organizaciji su učestvovali i mladi reditelji i snimatelji Nedim Karalić i Tatjana Nikolić, Šejla Lajlani i Sara Ristić, koji su iz tri različite i nezavisne perspektive dokumentarno zabilježili događaj.

KOMENTARI (1)