Posljednji doček Nove godine u Jugoslaviji: Na programu Nadrealisti i Dino Merlin

Radiosarajevo.ba
Posljednji doček Nove godine u Jugoslaviji: Na programu Nadrealisti i Dino Merlin
Foto: Printscreen / Top lista Nadrealista

Decembar 1989: Noć na prelasku stare u novu godinu - a ovaj put i noć na smjeni desetljeća - vezana je za male ekrane za sve one koji je dočekuju kod kuće. Stoga i svi naši TV-studiji pripremaju obiman program u kojem će prevladavati glazbene emisije svih žanrova - onakve kakve gledamo cijele godine, ali u raskošnijem i vedrijem izdanju.

Za strani se program opredijelio TV Novi Sad pa će to biti alternativa za one kojima showovi idu pomalo na živce, dok Treći program nije odolio izazovu i vlastitim stvaralačkim snagama pokušava konkurirati prvom i drugom kanalu. Serija i filmova na Zagrebačkom trećem bit će vrlo malo ili gotovo ništa.

  1. PROGRAM

21 sat KABARE MILANA GUTOVIĆA

Zbog velikog zanimanja gledatelja za prošlogodišnji Kabare Milana Gutovića, Novosadska televizija opet je angažirala popularnoga glumca i satiričara. Bit će to novi susret s kabaretom na televiziji, ali i s oštrim jezikom Gutovića, koji će i ovom prilikom ošinuti događaje iz naše burne stvarnosti.

21.25 sati DISKO FOLK

Disko folk jedina je posebna obaveza TV-a Beograd u novogodišnjoj noći, a to znači (između ostalog, razumije se!) da je ta emisija stekla zavidnu reputaciju na JRT tržištu pa se i sada očekuje da tijekom dugih sati programa (nadamo se da će ipak proći brzo) polagano podigne temperaturu u publici.

"Emisija je snimljena u standardnom, prepoznatljivom dekoru i ambijentu Disko folka, a bili smo svjesni zadatka da je to jedina novokomponirana muzika u novogodišnjem programu", govori urednica emisije Vanja Lesić.

"Je li baš sve ostalo 'standardno i prepoznatljivo'?"  

"Dakako da će se osjetiti i novogodišnji štimung: lete baloni, padaju konfete, sapunice ima koliko hoćete! Zatim, u studiju su se osim izvođača - zaista brojne i reprezentativne ekipe - našli i članovi KUD-a IMT iz Rakovice, tako da ima mnogo ljudi. Pleše se, pjeva, veseli..."

"Je li 'reprezentacija' uistinu kompletna? Na popisu nema, recimo, Miroslava Ilića...

"Tačno, nema Miroslava, Nade Topčagić, Biljane Jeftić i još nekih koji su bili planirani. Tih je dana, kad se emisija snimala, strahovita magla na aerodromima i putovima onemogućila da ti pjevači stignu na vrijeme. To je razlog! Inače, opredijelili smo se da naše folk-zvijezde pjevaju najpopularnije i najizvođenije kompozicije u 1989, a ne neke skladbe sa svojih najnovijih albuma. Smatramo da ljubitelji narodne muzike..."

"Narodne!?"

"Pardon, novokomponirane, jer narodna je muzika ipak nešto drugo! Dakle, ljubitelji žele čuti svoje najomiljenije melodije, a uz njih mogu i zaplesati!"

Na kraju, evo i provjerene ekipe koja će nas zabavljati u najluđoj noći: Lepa Brena, Lepa Lukić, Ceca Veličković, Dragana Mirković, Halid Muslimović, Slavko Banjac, Vesna Zmijanac, Nada Obrić, Ekstra Nena, Džej Ramadanovski, Boban Zdravković, Usnija Redžepova, Ana Bekuta, Snežana Babić, Marinko Rokvić, Slobodan Mulina, Era Ojdanić i Snježana Savić.

21.40 sati MOJE EUROVIZIJE I JA

Pod tim naslovom predstavljen je jedan od naših najuspješnijih skladatelja Rajko Dujmić, koji je, kad je riječ o Euroviziji - apsolutni rekorder. Njegove su nas skladbe zastupale čak tri puta i sva tri puta bile su vrlo visoko plasirane. S matičnom grupom Novi fosili i skladbom Ja sam za ples osvojio je četvrto mjesto, s Mangupom, u izvedbi Srebrnih krila, bio je šesti, a ove je godine (treća - sreća!) sa zadarskom grupom Riva postao i pobjednik eurovizijskog festivala te izravni krivac što će se Eurovision Song Contest 90 održati u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Emisija je snimljena u šouprogramu Zagrebfesta, u dvorani Cibona, a nastupaju Novi fosili, Srebrna krila i grupa Riva. Osim pjesama koje su Jugoslaviju zastupale na Euroviziji, vidjet ćemo i izvedbe nekih pjesama s engleske ploče grupe Riva, Fosili će - osim starih hitova Sedam dugih godina, Milena, generacijo - izvesti i neke pjesme s tek objavljenog albuma Obriši suze, generacijo, a Srebrna krila predstavit će svoju novu vokalnu solisticu, Vlatku.

22.10 sati MUZIKA RASPOLOŽENJA

Zbor i orkestar RTV-a Sarajevo predstavlja se popularnim arijama iz standardnog opernog repertoara. Dakako, za ovu priliku aranžmani su pisani u zabavnoglazbenoj maniri, a time su klasične partiture dobile suvremenu dimenziju.

22.30 sati POP MUZIKA

Emisija obiluje atraktivnim imenima jugoslavenske estrade, s pobjednicom ovogodišnjeg Zagrebfesta Jasnom Zlokić na čelu:

"Doista ne znam kakav će biti program jer sam svoju pjesmu snimila na 'neutralnoj podlozi', koja će se poslije kompjutorski animirati. Kažu mi da će to biti vrlo efektno. Ne vjerujem da ću vidjeti tu emisiju jer ću za prikazivanja pjevati u opatijskom hotelu Kvarner. U emisiji pjevam skladbu Sve ove godine, kojom sam konkurirala na ovogodišnjem jugoslavenskom natjecanju za Pjesmu Eurovizije u Novom Sadu.

Sarajevska grupa Merlin nastupa s hitom Danas sam O. K., a splitsko miješano voće - Tutti frutti band - izvodi Novu kraljicu. Nakon toga Zimom '90 predstavit će se popularni Valentino. Enfant terrible zagrebačke rock-scene, neuništivi Jura Stublić, i njegova grupa Film pjevaju Ljubav je zakon, jer kad je šef Jura zaljubljen, onda dečki iz benda moraju pjevati o ljubavi. A da je Stublić uistinu u sedmom nebu, govori podatak da je posljednji album bio posvećen Jurinoj neuzvraćenoj ljubavi, o kojoj je Jura muški progovorio u svim novinama koje su ga htjele slušati.

Tu je i najveća jugoslavenska tinejdžerska zvijezda Boris Novković koji je nedavno objavio album Obojeni snovi. Njime je obnovio popularnost koja je djelomično opala za njegova boravka u Armiji. U toj emisiji Boris pjeva vlastitu skladbu Utjeha.

23.10 sati TOP LISTA NADREALISTA

U UPI-jevu supermarketu, u sarajevskom naselju Mojmilo, u utorak, 19. prosinca, promet je bio veći nego obično. Osim redovitih mušterija, tiskalo se i mnogo znatiželjnika koji su htjeli vidjeti svoje ljubimce, protagoniste popularne Top-liste nadrealista. Ondje je pala prva klapa njihova novogodišnjeg šouprograma. Uobičajen prizor u takvim situacijama: užurbani redatelj Miroslav Ćiro Mandić i snimatelj Šahin Šišić maksimalno usredotočeni na posao te maksimalno otkačeni Nadrealisti. Đuro u ulozi šefa prodavaonice, s golemim tranzistorom pokraj uha (sluša prijenos nogometne utakmice), razbarušeni Nele kao dežurni alkoholičar, s bocom umotanom u novine, Zenit - dežurno smetalo - koji se mota oko blagajne. Tu su i Dado, Ogi, Šiber...

Na tome mjestu snimljena je tek jedna scena njihova novogodišnjeg programa, koji bi trebao biti šlag na dosadašnjih sedam emisija. Ostale su scene vojna tajna jer nadrealisti ne vole mnogo unaprijed govoriti, nego iznenaditi. A kad bi i htjeli nešto više reći, ne bi mogli, jer se mnogo toga rješava u hodu.

00.00 NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

00.01 sati FOLKLOR

Pjesme naroda i narodnosti Jugoslavije u podgoričkom studiju izvode poznati solisti Branka Šćepanović, Mirko Rondović, Izvorinka Milošević, Nikola Karović...

00.35 sati ŠTO TIHO PADA SNIJEG

Emisija je namijenjena ljubiteljima nostalgične starogradske pjesme, bez kojih se ni u jednom veselom društvu ne može postići pravi štimung. Sudjeluju: Duško Ljubičić, Julija Bisak, Živan Milić, Žarko Dančuo, Višnja Korbar...

01.30 sati SEVDALINKE

Uz piće, meze i i novogodišnji štimung izvrsno idu i stare, dobre sevdalinke, pa će ova emisija iz TV-a Sarajevo, koja je snimljena u prirodnom ambijentu - u odabranim lokacijama Stoca, Sarajeva i drevnog Počitelja, biti ugodno druženje s doajenom sevdalinke Safetom Isovićem, Bebom Selimović, Zehrom Deović, Sejom Pitićem i Davorinom Popovićem.

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije