Posljednji dani Jugoslavije na fotografijama Milomira Strašnog

Radiosarajevo.ba
Posljednji dani Jugoslavije na fotografijama Milomira Strašnog
Milomir Kovačević Strašni / Sarajevo uoči rata u BiH

Neumorni hroničar prijeratnog i ratnog života u Sarajevu, Milomir Kovačević Strašni, svojim fotografijama ovjekovječio je turbulentne dane raspada Jugoslavije i početka rata u BiH. 

Antiratni protesti, pokušaji političkih dogovora, atmosfera nevjerice da do rata može doći ... sve to se može vidjeti na fotografijama ovog umjetnika. 

Jedinstvena izložba pod nazivom "Bila jednom Jugoslavija”  koju čini stotinjak fotografija koje hronološki prate događaje, upravo je završena u Parizu.

U galeriji  Fait & Cause, u centru Pariza, ove fotografije izazvale su veliki interes. 

“Sve što sam fotografirao, duboko sam proživio. Nisam bio običan svjedok onog što se dešavalo, to je bio moj život”, kazao je Kovačević.

Njegova priča počinje fotografijama iz prijeratnog razdoblja, lijepim uspomenama, slavljima na ulicama, pionirama i Jugoslavijom na svjetskom nogometnom prvenstvu, a nastavlja se protestima za mir i protiv podjele, nastankom nacionalnih stranaka, sastancima političara i potom završava posljedicama, ratom, uništenjem gradova i spomenika.

Milomir Kovačević Strašni od 1995. živi i radi u Parizu. Imao je pedesetak samostalnih izložbi, a dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima je i francuski Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije