Poslije Ferala - Perspektive nezavisnog novinarstva

Radiosarajevo.ba
Poslije Ferala - Perspektive nezavisnog novinarstva

Gašenje nedjeljnika Feral Tribune u junu 2008. godine, poslije 15 godina izlaženja, podstaklo je Mediacentar Sarajevo i Mirovni institut iz Ljubljane da doprinesu da taj događaj ne ostane bez osvrta o vrijednosti i važnosti kritičnog i nezavisnog novinarstva, i bez
rasprave o tome šta gašenje stjecišta takvog novinarstva govori o društvu, medijskom sistemu i novinarskoj zajednici u Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Namjera je doprinijeti da ostavština Ferala ne ostane izvan domasaja javnosti i budućih generacija.

Iz tih razloga, do kraja 2009. godine INFOBIRO Mediacentra Sarajevo će pripremiti digitalni arhiv svih brojeva Feral Tribune-a, uz finansijsku podršku medijskog programa Instituta za otvoreno drustvo (Open Society Instititute).

Proces digitalizacije pratit će i javne tribine u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, koje će podstaći raspravu i razmišljanje o položaju novinara i medija u regiji danas, i o tome koji činioci u sadašnjim uvjetima doprinose i mogu doprinijeti da kritično i nezavisno novinarstvo preživi i ima utjecaj u društvu.

Na tribini će učestvovati osnivači i članovi uredništva nekadašnjeg Feral Tribunea, njihovi saradnici i kolege iz Bosne i Hercegovine i regije raspravljati o tome šta čini slobodno i kritično novinarstvo, šta ga onemogućava i kakve su mu perspektive. Također, bit će predstavljen i dio digitalizovanog Feralovog arhiva.

Nasi gosti bit će - Viktor Ivančić, osnivač i nekadašnji odgovorni urednik Feral Tribunea; Predrag Lucić, osnivač i nekadašnji odgovorni urednik Feral Tribunea; Heni Erceg, nekadašnja glavna urednica Feral Tribunea; Mile Stojić, nekadašnji saradnik Feral Tribunea iz Bosne i Hercegovine; Ivan Lovrenović, nekadaćnji saradnik Feral Tribunea iz Bosne i Hercegovine; Senad Pecanin, osnivač, glavni i odgovorni urednik i direktor nedjeljnika Dani, Sarajevo; Vildana Selimbegovic, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Sarajevo; Željko Ivanović, jedan od osnivaca i direktor Vijesti, Podgorica.

Više informacija možete dobiti na web stranici: www.media.ba, putem e-mail adrese: boba@media.ba, ili telefona 033 715 840

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije