Poruka za 8. mart: 'Žene moraju biti inspiracija, ne smiju prihvatati ulogu žrtve'

Radiosarajevo.ba
Poruka za 8. mart: 'Žene moraju biti inspiracija, ne smiju prihvatati ulogu žrtve'

Danas, 7. marta, u sarajevskom hotelu Bristol održana je press-konferencija povodom Dana žena pod nazivom: "Jačanje uloge žena i mladih političkih lidera u javnom i političkom životu u BiH ", gdje se govorilo o ulozi žena u javnom i političkom životu. 

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, Mary Ann Hennessey, poručila je da se rad i postignuća žena trebaju izložiti u javnosti. Tim povodom pozvana je jedna od uspješnijih žena u našoj državi, prva zamjenica predsjedavajućeg Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju Vijeća Evrope, zastupnica Ismeta Dervoz

"Ovaj dan i ova tema zaslužuju veliki medijski prostor, te se trebaju isticati dobri i pozitivni pimjeri kao dokaz da imamo pametne i obrazovane, energične i sposobne mlade žene koje već jesu preuzele na sebe mnoge odgovornosti i koje su spremne da takve budu i u budućnosti.", izjavila je Dervoz.

Zahvalila je Vijeću Evrope i Uredu u Sarajevu, te gospođi Hennessey koji su ujedno i organizatori ove konferencije, na kojoj je prikazano kako je BiH puna inspirativnih i organiziranih mladih žena koje treba da zauzmu svoje mjesto u društvenom i političkom životu i koje će biti inspiracija za one koje će slijediti njihov put. 

Hennessey je dodala da se žene, posebno mlade, suočavaju s mnogim preprekama, te je naglasila problem neprovođenja Zakona o ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije, te da ta tijela koja su ih usvojila ne shvataju njihovo provođenje dovoljno ozbiljno.

Na pitanje da li je i sama osjetila diskriminaciju kroz svoj rad, Dervoz je odgovorila da ju je bilo veoma teško odgovoriti od zacrtanog cilja i da nikada ne odustaje, te je poslala poruku svim mladim ženama da ne smiju odustati čak ni kada nemaju podršku.

"Ne prihvatam ulogu žrtve i samo zato što sam žena ne znači da sam u podređenom položaju", dodala je te je za kraj svim ženama čestitala sutrašnji praznik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije