Poruka u duginim bojama: 'Ljubav je ljubav' na internet portalima u BiH

Radiosarajevo.ba
Poruka u duginim bojama: 'Ljubav je ljubav' na internet portalima u BiH

Poruka "Ljubav je ljubav", simbol tolerancije i međusobnog razumijevanja, uljepšava u duginim bojama bh. portale 15. i 16 maja kao dio USAID-ove kampanje povodom obilježavanja 17. maja, Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije.

Cilj kampanje jeste jačanje svijesti o kršenju prava LGBT populacije koja u Bosni i Hercegovini, zbog straha od javnog osuđivanja i fizičkog nasilja, često živi u anonimnosti.

"Status LGBT osoba u BiH je jako nepovoljan, ali ta situacija varira od grada do grada. LGBT osobe se svakodnevno suočavaju s diskriminacijom i nasiljem. Članice i članovi banjalučkog udruženja kvir aktivista su se više puta susretale i s verbalnim i fizičkim nasiljem", kazao je Jasenko Suljetović iz banjalučkog B.U.K.A udruženja.

U koaliciji organizacija civilnog društva “Jednakost za sve” smatraju da bolji zakonski okvir i efikasnije sankcioniranje zločina i govora iz mržnje treba da bude prioritet u djelovanja institucija u BiH.

"Smatramo da je ugroženo pravo na javno okupljanje LGBT osoba i još uvijek imamo slučajeve kada izostaju odlučne reakcije zvaničnih struktura na nasilje koje se dešava tokom tih skupova. Drugi problem na koji već godinama ukazujemo je govor mržnje prema LGBT osobama, koji vrlo često prethodi i direktno vodi ka nasilju", kazala je Ines Bamburać, direktorica programa “Jednakost za sve”.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT dan) obilježava se od 2005. godine u više od 130 zemalja svijeta, a priznao ga je i Parlament Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije