Poruka s Kosova: 11. juli će zauvijek biti u našem sjećanju

Radiosarajevo.ba
Poruka s Kosova: 11. juli će zauvijek biti u našem sjećanju
Foto: AA / Potočari

Sutra se navršava 25. godišnjica od genocida u Srebrenici.

Politolog s Kosova Albinot Maloku kaže da se građani ove države poštovanjem sjećaju žrtava Podrinja i Bosne i Hercegovine, najtežih poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope. 

"Srebrenica i  11. juli 1995. će ostati u našem sjećanju. Na osnovu principa pravde, humanosti i međunarodne solidarnosti, Skupština Republike Kosovo je deset godina nakon genocida u Srebrenici usvojila je Rezoluciju u znak sjećanja i poštovanja za sve žrtve ovog užasnog zločina. Tako se Kosovo pridružilo širokoj međunarodnoj osudi genocidne politike koja je vođena u Bosni i Hercegovini tokom ratnih godina", kazao je Maloku. 

Albinot Maloku - undefined

Twitter: Albinot Maloku

Prema njegovom mišljenju, ovo nije sve što bi trebalo Kosovo da učini, te da mora još. 

"Prirodno je izraziti solidarnost građana Kosova prema Bosni i Hercegovini. Nažalost, ni ovog 11. jula ni ja ni građani Kosova ne možemo biti u Srebrenici, jer nam to Bosna i Hercegovina to ne dopušta. Odnosi naših država nisu na onoj raznini na koji bi trebali biti. Kosovo u kontinuitetu pokušava graditi drugačije odnose. Vrijednosti tako dramatično narušene prije 25 godina, sada bi trebalo biti srž angažmana između Kosova i Bosne i Hercegovine", smatra Maloku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije