Porodični poslovi u BiH: 'Stočarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda su naša budućnost'

Radiosarajevo.ba
Porodični poslovi u BiH: 'Stočarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda su naša budućnost'

Mali porodični poslovi sve su popularniji u Bosni i Hercegovini i jedan su od načina razvoja cjelokupne privrede. Vlasti u nekim općinama fokusirane su samo na tu vrstu biznisa, pomažu one koji se nisu dovoljno razvili i uključuju ih na veliko tržište. 

Takvom poslu posvetila se i porodica Čolić iz Kovanja kod Rogatice. Zahvaljujući pčelarstvu tročlana porodica živi sasvim pristojno.

S proplanaka istočne Bosne njihove pčele više od dvije decenije crpe pet vrsta meda.

Hatidža Čolić Feni je kazala da je pčelarstvo posao kojem je njena porodica posvećena u potpunosti.

"Suprug Emir i ja smo sto posto u ovome, a kćerka nam pomaže. Zadovoljni smo i ne bismo mijenjali zanimanje. Nas je troje i možemo da živimo od ovoga", navela je. 

Smatra da svi nezaposleni mogu proizvoditi nešto što će kupcima na tržištu biti zanimljivo. Mišljenja je da će tako pomoći i sebi, ali i svojoj državi.

Kaže da je niz načina da mali proizvođači pokažu svoje proizvode. Konkretno u pčelarstvu to su sajmovi.

Porodica Čolić na sajmove izlazi širom BiH, a u fokusu su im Sarajevo i Zenica i na taj način stupaju u kontakte s kupcima i upoznaju druge male privrednike, što uvijek rezultira pozitivnim poslovanjem.

Na sajmove ne izlaze samo kada su temperature visoke, zbog osjetljivosti proizvoda koje nude, ali kažu da posla uvijek ima i da se može raditi nešto drugo.

"BiH je bogata resursima. Stočarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda su naša budućnost. Savjetovala bih svima da koriste ono što im je ponuđeno", istakla je Čolić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije