Porodica Zahić: Finski Espoo za Bajram zamijenili rodnom Banja Lukom

Anadolija
Porodica Zahić: Finski Espoo za Bajram zamijenili rodnom Banja Lukom
/ Foto: Anadolija
Porodica Zahić iz Banja Luke za Ramazanski bajram okupila se u svom rodnom gradu kako bi zajedno obilježili ovaj blagdan.

Za tri generacije porodice – penzionere Enesa i Šefiku, te njihovog sina Azera sa suprugom Aidom, sinom Tarikom i kćerkom Hanom – muslimanski praznik je najznačajnije i najveselije okupljanje.

Iz finskog grada Espoo, dijela Helsinkija, Enes i Šefika u Banjaluku su došli malo ranije, a Azer je s porodicom stigao dva dana prije Bajrama.

Enes Zahić kaže da suživot dio tradicije, jer se ne okuplja samo porodica, nego im dolaze i prijatelji svih drugih nacionalnosti

Šefika je na vrijeme završila sve neophodne pripreme za Bajram, spremila stan, kupila poklone za unuke i porodicu, a kada je kuhanje u pitanju uvijek se trudi da hrana bude svježa.

Njen sin Azer Zahić kaže da je Bajram za njega poseban praznik. S ocem i sinom je otišao u Ferhat-pašinu džamiju gdje su klanjali bajram-namaz.

Zahići će drugi i treći dan Bajrama iskoristiti za posjetu porodici u Sanskom Mostu, ali i za druženje sa prijateljima.

"Mislim da je tradicija jako bitna. Čovjek kada nema tradicije onda je izgubljen. Tradicija je nešto što se nadograđuje, nasllijeđuje, proces koji vječno traje. Ima puno toga lijepoga što treba da se iskoristi i da se nadogradi za budućnost", smatra Azer Zahić.

Njegov sin Tarik kaže da voli ići u goste, voziti se, ali najviše voli "kada je porodica s njim i kada se dobijaju pokloni".

Aida Zahić srećna je što su svi skupa, živi i zdravi i da mogu da dočekaju Bajram.

"Prelijepo je biti ovdje u svom rodnom gradu nakon toliko godina i da otac, sin, otac i sin budu u Ferhadiji koja je tu opet sa nama", rekla je Aida Zahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije