Upriličena komemoracija profesoru Safetu Haliloviću: Sjećanje na velikog čovjeka

Radiosarajevo.ba
Upriličena komemoracija profesoru Safetu Haliloviću: Sjećanje na velikog čovjeka
U prisustvu velikog broja profesora i prijatelja, te članova porodice, danas je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana komemoracija profesoru Safetu Haliloviću.

O liku i djelu dugogodišnjeg profesora i političara na komemoraciji su govorili dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra i profesor Jusuf Žiga, koji su se prisjetili zajedničkih trenutaka provedenih sa svojim bivšim kolegom.

"On je bio jedan od oslonaca, pogotovo odsjeka za Politologiju i bio je vrlo inovativan čovjek, inventivan čovjek, pratio je vrijeme i zahtjeve vremena", prisjeća se profesor Žiga.

Profesor Halilović rođen je 1951. godine u selu Orahova kod Gradiške. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet političkih nauka u Sarajevu, te je na ovom fakultetu magistrirao i doktorirao.

Bio je član Stranke demokratske akcije do 1996. godine, kada se odlučuje pridružiti Harisu Silajdžiću u novoformiranoj Stranci za BiH.

Tokom godina obnašao je pojedine funkcije u izvršnoj vlasti, prvenstveno kao ministar za obrazovanje, nauku i informisanje u Vladi KS-a, da bi 2001. godine postao potpredsjednik, a zatim i predsjednik FBiH.

Početkom 2003. godine imenovan je na funkciju ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, a zatim i za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Nakon isteka mandata 2012. godine postaje poslanik u Parlamentu FBiH.

Sve ove godine Halilović je bio i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, do smrti koja ga je u 67. godini zadesila nakon teške bolesti.

Pored komemoracije, profesoru Haliloviću danas je obavljena i dženaza na mezarju Grlića brdo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije