Porazna statistika BiH: U kojem kantonu je bilo najviše maloljetničkih trudnoća?

Radiosarajevo.ba
Porazna statistika BiH: U kojem kantonu je bilo najviše maloljetničkih trudnoća?

Nema opravdanja i ništa ne znači činjenica jeste li zaposlen ili nezaposlen roditelj. Jednostavno morate naći vrijeme za razgovor sa svojim djetetom, da ga upoznate, da saznate o čemu misli, šta želi ili šta neko od njega želi.

Problem maloljetničkih trudnoća u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih djevojčica do 18 godine.

FOTO: Premlade da budu majke – dječiji brakovi u Etiopiji

Ovdje nije problem u tome "šta će reći porodica ili društvo" u kojem živimo. Najveći problem u svemu jeste zdravlje djeteta čiji organizam nije dovoljno razvijen. 

Infografika: Kako trudnoća utječe na tijelo (FOTO)

"Rizik za djevojčice zaista može biti veliki zbog toga što kod njih organizam još uvijek nije dovoljno razvijen i pripremljen za trudnoću. To polako postaje naša zbilja, da se polako približavamo približavamo standardima Evrope po boju maloljetničkih trudnoća.

Tome svjedoči i činjenica da smo tokom 2013. godine imali ukupno 31 porod, a tokom prvih šest mjeseci 2014. već se 19 tinejdžerki porodilo na našoj klinici. 

FOTO: Majke tinejdžerke u Južnoj Americi

Postoji jedan podatak koji govori kako godišnje imamo oko 500 maloljetničkih poroda u BiH.

Najmlađa djevojčica koja se porodila na KCUS-u imala je 13 godina, a njen partner bio je tri godine stariji. To je bilo prije četiri godine. Srećom, bili su dobro i beba i majka", prisjeća se za Radiosarajevo.ba mr. sci. dr. Vahidin Katica, specijalista iz oblasti ginekologije i akušerstva na Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS-a.

Problem maloljetničke trudnoće nije individualni i porodični problem, to nije poraz samih osoba koji stupaju u odnose i tako zanesu. To je poraz školstva, zdravstva i društva uopće.     

"U Evropi i svijetu, mlade osobe stupaju u odnose već s nekih 15 godina. Prati se određeni 'trend'. Razlozi su mnogobrojni, a jedan od najčešćih razloga je znatiželja, no nerijetko se dešava da mladi dolaze iz disfunkcionalnih porodica i tako traže spas i bježe iz realnosti...  

Najbitnije je razgovarati s mladima jer se oni, kada se takvo nešto desi, osjećaju uplašeno, ostavljeno i zaboravljeno od svih. Strahuju od toga šta će reći roditelji, šta će reći okolina, šta će biti s ocem djeteta, da li će moći nastaviti školovanje...

Porodica mora preuzeti kontrolu i razgovarati što više s djecom, pronaći način da dopre do njih jer često ti razgovori završe skretanjem s teme ili negiranjem situacije ("ne bi on/a").

A da ne spominjemo da bi škole morale preuzeti veliku odgovornost i uvesti predmet seksualnog obrazovanja...", zaključuje doktor Katica. 

Kako saznajemo iz Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2014. godine u ovom entitetu su se porodile 224 maloljetnice. 

Izvor: Federalni zavod za statistiku

U Republici Srpskoj taj broj tokom 2013. godine iznosio je 47.  


Izvor: Institut za javno zdravstvo RS-a 

Kada je u pitanju godišnji presjek prema kantonima u FBiH, najviše maloljetničkih trudnoća je tokom proteklih godina zabilježeno u Tuzlanskom kantonu. 

2010. godina

2011. godina


2012. godina


2013. godina


2014. godina


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije