Poraz za bolje sutra

Radiosarajevo.ba
Poraz za bolje sutra

Pobjeda Sarajeva je dobra za budućnost plavog tima, kojem mora biti jasno kako se u klub mora uložiti barem nešto, a ne ništa, kako bi se postigao rezultat.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Oslobodjenje.ba

Piše: Jasmin Ligata

Na Grbavici je pobijedio bolji tim! To je činjenica s kojom se neko može, ali i ne mora složiti, a podložna je diskusiji, jer nijedne oči ne gledaju isto.
Sarajevo je u ovom trenutku, bez obzira na izjednačen bodovni saldo, kvalitetniji tim od Želje, čiji trener Admir Adžem izvlači maksimum od postojećeg igračkog kadra, koji je načet povredama i neiskustvom.

Odgovornost Uprave

Uz to, pobjeda Sarajeva je dokaz kako se uz određena ulaganja i radom na jačanju kluba, može postići rezultat. Željo, pak, sa druge strane, još neko vrijeme može živjeti od pobjedničkog mentaliteta, ali bez ulaganja u ekipu, u klub, u igrače, neće moći još dugo izdržati u utrci sa organizovanijim od sebe.

S te strane, složio se neko ili ne, pobjeda Sarajeva je dobra za budućnost plavog tima, kojem mora biti jasno kako se u klub mora uložiti barem nešto, a ne ništa, kako bi se postigao rezultat.

Istina je da Željo u svojim redovima ima nekoliko perspektivnih igrača, koji će, ukoliko se u budućnosti budu razvijali u željenom smjeru, donijeti klubu određena finansijska sredstva, ali činjenica je da njih treba i istrpjeti, a u tom slučaju će ispaštati rezultat.

Problem se pojavi kada se želi i jedno i drugo, a onda na Grbavicu dođe ekipa, koja je finansijski moćnija, ali ne i igrački nadmoćnija, ali s tom tendencijom da će u narednim godinama, ako ne i mjesecima, ta nadmoć biti izraženija, ukoliko u plavom timu ne shvate da jednostavno moraju više poraditi na jačanju kluba.

Predsjednik Almir Gredić u javnosti se najčešće predstavljao kao glasnogovornik Amaru Osimu, bez ijedne konkretne vizije kada je u pitanju dovođenje nekog generalnog sponzora, a menadžer je ostavljen da vedri i oblači na Grbavici. Dijelom svojom zaslugom, a dobrim dijelom i intertnosti ljudi kojima je okružen.

Moglo je i drugačije

No, vratimo se derbiju u kojem Željo nije bio u podređenom položaju, ali za nešto više potrebna je i doza sreće, koja je ovaj put bila na strani komšija sa Koševa, čijoj se pobjedi nema šta prigovoriti.

"Moglo je završiti i drugačije, da je Bajić dao gol na 1:1, ili da je udarac Zeljkovića u 89. minuti, umjesto pored stative, završio u mreži", kaže nam Adžem. I zaista, moglo je biti i neriješeno, ali nije...

"Imali smo i mi prilike, a gol koji je Duljević dao bio je više plod slučajnosti, jer je lopta rikošetom došla do njega, a on znalački pogodio."

Adžem nema šta zamjeriti svojim igračima. Dali su maksimum u ovom trenutku, a pitanje je da li i mogu bolje od ovoga.

"Borba, želja za pobjedom, za još jednim golom, bila je neosporna i nemam zamjerki. Sarajevo nije bilo nadmoćno, ali kvalitet je na njihovoj strani. Međutim, još nije gotovo. Ovo je tek jedna utakmica koja nosi tri boda, iako je u derbiju uvijek loše izgubiti. Mi se okrećemo narednim utakmicama i želja nam je ostati u vrhu", objašnjava Adžem, koji pomalo zavidi Mehi Kodri na luksuzu da jednog Duljevića, Berberovića ili Purića, može ostaviti na klupi i poslije ih uvesti, a oni ti odluče utakmicu.

U Travnik po bodove

Sa druge strane, Željo je početkom sezone ostao bez Svrake, zatim Jamaka, a onda i bez Stanića, te na kraju Kvesića, s tim da protiv Travnika neće biti ni Bučana i Memije, zbog kartona.

"Pokušaćemo se skupiti i psihološki se vratiti u prvenstvo nakon poraza od Sarajeva. Imamo još dva kola do kraja jeseni i moramo ih odraditi maksimalno. Svaka utakmica nosi tri boda, a naš je cilj osvojiti što više na kraju", kaže Adžem, koji je na kraju prokomentarisao i dešavanja na tribinama.

"Nije lijepo za vidjeti. Potrebno je iskorijeniti taj negativnio naboj, jer škodi svima i navijačima, i igračima i gledateljima kraj malih ekrana, ali i cjelokupnom dojmu", smatra Adžem.

"Ovo je tek jedna utakmica koja nosi tri boda, iako je u derbiju uvijek loše izgubiti. Mi se okrećemo narednim utakmicama i želja nam je ostati u vrhu", objašnjava Adžem

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije