Ponovo će se kažnjavati nepropisna parkiranja

Radiosarajevo.ba
Ponovo će se kažnjavati nepropisna parkiranja

Sjećate li se kada je u septembru 2010. usvojen Zakon o saobraćaju BiH u kojem je propustom izostala kaznena odredba 14 u članu 238, koja se tiče nepropisnog parkiranja

Od tada vozači u BiH mogu svoja auta ostavljati na svim mjestima gdje praktično ne otežavaju, bez da im za brisač bude zakačena kazna od 40 KM. 

Ova greškom izbrisana kaznena odredba kao posljedicu ima množenje 'parking papaka' koji svojim djelovanjem onemogućavaju kretanje pješaka, kolica, zatvaraju prilaze zgradama. Jedino u slučajevima da nepropisno parkirano vozilo ometa odvijanje prometa na ulicama, policija zove 'pauka' kako bi vozilo uklonio. 

No, uskoro bi ovakvoj praksi mogao doći kraj. U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH rekli su za "Dnevni avaz" da bi krajem maja trebala biti završena procedura ispravke nedostataka, nakon čega će ovaj zakon biti proslijeđen Vijeću ministara BiH na usvajanje.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije