Pomoć Romima se svodi na rješavanje stambenih problema

Radiosarajevo.ba
Pomoć Romima se svodi na rješavanje stambenih problema


Tekst preuzimamo sa Manjine.na, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

U okviru projekta OSCE-a Najbolja iskustva iz prakse uključenja Roma, danas su u Sarajevu prezentirani osnovni nalazi Regionalnog izvještaja o antidiskriminaciji i učešću Roma u donošenju odluka na lokalnom nivou. 

''Najbolja iskustva iz prakse uključenja Roma (BPRI) je regionalni projekt koji se finansira sredstvima Evropske unije, uz podršku država članica OSCE-a, a provodi ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava. U okviru projekta pružena je podrška inovativnim programima koji za cilj imaju promoviranje većeg stepena učešća Roma u političkom i javnom životu i odlučivanju, te pružanje pomoći u borbi protiv diskriminacije i davanje doprinosa ostvarenju boljih uvjeta života'', izjavila je na pres konferenciji Judith Kiers, voditeljica projekta BPRI. 

Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Milan Jovanović, istaknuo je da BiH ulaže velike napore da pomoge Romima u svakom pogledu. 

''Najviše se do sada uložilo sredstava u stambeno zbrinjavanje Roma. Od 2008. godine izdvajaju se značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje i u tome je učestvovalo i 20 općina koje su pomagale u izgradnji domova za Rome. Mnogo manje je urađeno na samozapošljavanju Roma'', rekao je Jovanović. 

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie kazao je da postoje veliki jazovi u različitim zemljama u pristupu obrazovanju Roma i njihovom zapošljavanju. 

''Sve to je zabilježeno u Regionalnom izvještaju o borbi protiv diskriminacije Roma i nadam se da će to pomoći da se prevaziđu neke predrasude o Romima. EU svakako podržava osobne vrijednosti, kao što su poštovanje i potpuna socijalna zaštita Roma i za to se već izdvajaju velika sredstva'', rekao je McGuffie. 

Direktor NVO Yurom Centar iz Srbije Osman Balić, govoreći o Protokolu dobrih praksi za učešće Roma u donošenjima odluka na lokalnom nivou, istaknuo je da su već zapaženi dobri rezultati u ovoj nam susjednoj zemlji. 

''Ozbiljna sredstva EU ulaže u poboljšanje života Roma. Zbog loše politike u Srbiji to se ne vidi i nekako se ta sredstva raspu i ne dobije se ni izbliza onaj rezultat koji je bio očekivan, ali i realan'', zaključio je Balić. 

Predstavnik Roma iz Kragujevca - Srbija, Zoran Pavlović, naglasio je da se u Kragujevcu mnogo ulaže u izgradnji stambenh naselja za Rome, a da je sve ostalo u drugom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije