'Pomoć građana dobrodošla u sprječavanju krađa'

Radiosarajevo.ba
'Pomoć građana dobrodošla u sprječavanju krađa'


Džeparoši u Sarajevu su u posljednje vrijeme znatno aktivniji, a osim u tramvajima svoj 'posao odrađuju' i u svim dijelovima grada. Najčešće su to mjesta velikih gužvi, gdje je velika frekvencija ljudi.

Razgovarala: Elma Behram, Radio Sarajevo
Priredio: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

"Određen broj osoba koji se bave tim djelima poznat je i policiji i građanima, te imamo dobru saradnju sa stanovništvom koje nas poziva i upozorava na prisutnost tih osoba na određenim mjestima", rekao je Nefić.

Nefić je upozorio na manji broj osoba koje se bavi prosjačenjem da vrše krivično djelo - krađa.

Ovo nam je potvrdio i Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Zakon Federacije Bosne i Hercegovine predvidio je da se za ovakvu krađu izvršilac može kazniti novčano ili kaznom zatvora do šest mjeseci" , rekao je Nefić u razgovoru za Radio Sarajevo.

On je dodao da pripadnici MUP-a KS kako uniformirani, tako i oni u građanskim odjelima nadgledaju takva mjesta i preventivno djeluju kako ne bi dolazilo do tih krivičnih djela.


Ilustracija otimanja nakita (Foto: zagrebancije.com)

Svjedoci smo i sve većeg broja krađe nakita s građana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a kako je za Radio Sarajevo naglasio Nefić, tu se radi o drugoj vrsti krivičnih djela.

"Tu se radi o teškoj krađi na naročito drzak ili naručito opasan način ili o razbojništvu i kazne su mnogo strožije u odnosu na ove džepne krađe. Naši policijski službenici rasvjetljavaju takve slučajeve. Imamo preko šezdeset procenata rasvijetljenih takvih krivičnih djela. Osobe koje počinje takva kaznena djela budu pritvorene zbog težine i opasnosti od takvih krivičnih djela", rekao nam je Nefić.

Kradljivci ne prezaju niti od grupe građana prilikom krađa. Imali smo primjer gdje su građani na Marijin dvoru uhvatili počinioca, dok je isti dan na drugom kraju grada napadnuta starica, ali niko nije reagovao. Upitali smo Nefića, kako treba reagovati u ovakvim situacijama:

MUP Kantona Sarajevo je u prva tri mjeseca ove godine, kako nam je rekao Nefić, evidentirane su 172 krađe među kojima su i džepne krađe što je manje za osam krivičnih djela u odnosu na isti period u odnosu na 2012. godinu.

"Pomoć građana u radu policije svakako je dobrodošla. Mi smo zadovoljni i ohrabrujemo građane da svojim činjenjem pomognu policiji i svim drugim građanima kako bi sigurnost podigli na viši nivo", rekao je Nefić i dodao da je potrebno ohrabrivati građansku solidarnost kako bi pomogli drugima u nevolji, pod uslovom da sebe ili bilo koga drugog ne dovode u opasnost.

U cilju prevencije portparol MUP-a KS predlaže da građani ne ističu vrijedni nakit, te da sa sobom ne nose velike sume novca.

"Neka ponesu koliko im treba jer je manja šteta ukoliko se krađa desi, a u svakom slučaju da nose novac ili torbice na mjestu gdje je to vidno, pod rukom, ili unutrašnjem džepu kako bi odvratili izvršioce krivičnih djela", rekao je Irfan Nefić za Radio Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije