Političko ignorisanje Roma pred izbore

Radiosarajevo.ba
Političko ignorisanje Roma pred izbore
Ilustracija

U Sarajevu je konferencija udruženja Budi moj prijatelj, Euro Rom, BOSPO i Romalen gdje je predstavljen dokument Procjena voljnosti političkih subjekata da odgovore na zahtijeve Roma te je upućeno otvoreno pismo političkim subjektima da se izjasne šta namjeravaju konkretno uraditi za Rome ukoliko u oktobru dođu na vlast.

U dokumentu Procjena voljnosti političkih subjekata da odgovore na zahtijeve Roma udruženje Budi moj prijatelj, u sklopu programa Podrška inkluziji Roma u izborni proces 2010. godine je analiziralo sadržaje političkih programa 19 najjačih političkih subjekata u BiH prema tome da li ti politički programi sadrže makar jednu konkretnu mjeru, cilj ili aktivnost usmjerenu rješavanju problema Roma u BiH. Rezultati analize pokazuju da niti jedan od analiziranih političkih programa ne sadrži niti jedan dio koji se na konkretan način odnosi prema romskoj problematici. U stvarnosti to znači da građani Romi nemaju izbora kome dati svoj glas na predstojećim izborima kako bi poboljšali svoj kvalitet života.

Udruženja BOSPO, Romalen i Euro Rom su zbog toga javno uputila otvoreno pismo političkim subjektima, potpisano od strane više od 30 nevladinih romskih organizacija, da se u roku od dvije sedmice izjasne o tome šta će konkretno poduzeti na rješavanju romske problematike ukoliko u oktobru 2010. godine dođu na vlast.

Na ovaj način upućena je jasna poruka političkim subjektima da Romi u BiH očekuju da političke partije otvore svoje programe prema romskoj problematici i da preuzmu odgovornost za implementaciju donesenih strateških dokumenata i akcionih planova za rješavanje problema Roma čije su usvajanje sami podržali.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije