Mostarska fešta za bh. političare koštala 300 hiljada maraka

Radiosarajevo.ba
Mostarska fešta za bh. političare koštala 300 hiljada maraka
Foto: Fena / Svečanost u Mostaru

Preuzimanje neba je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu.

Rečeno je to 4. decembra ove godine, prošle srijede, kada smo proslavili to što preuzimamo kontrolu nad svojim nebom. 

Da budemo precizni, proslavili su to političari čija je fešta u Mostaru koštala 300 hiljada KM. Da budemo još jednom precizni, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) za tu je feštu platila 299.350,00 KM bez PDV-a.

Novac je dobila kompanija DD Marketing doo Mostar, koja je pobijedila na tenderu na kojem su učestvovale još dvije kompanije. 

Svečanost je održana u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru, a prisustvovali su joj predstavnici političkog, javnog i kulturnog života u BiH, partneri i direktori agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iz europskih zemalja, direktori više javnih kompanija kao i predstavnici brojnih avio kompanija i drugi gosti.

Domaćin svečanosti bio je direktor BHANSA-e Davorin Primorac, a tu su još bili i, naravno, prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, zatim predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, šef Predstavničkog doma u državnoj skupštini Denis Zvizdić, državni ministri finansija i odbrane Vjekoslav Bevanda i Marina Pendeš, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zatim Perica Stanić, Đuro Knežević, Ismir Jusko, u čijem je mandatu urađen veliki dio posla kada je u pitanju preuzimanje kontrole nad bh. nebom… Prisutni su bili i direktori više javnih kompanija te brojne ličnosti.

Na samom početku, gosti su mogli gledati film o tome kako smo došli do historijskog događaja preuzimanja kontrole nad bh. nebom. Bio je tu i vatromet, program su vodili Tarik Filipović i Adrijana Kurtišaj, a goste su, kako je tu noć izvijestio Avaz, uveselili i Ana Rucner, Nina Badrić, Aleksandra Radović i Halid Bešlić.

A, BHANSA je za spektakl - što možete pročitati u pozivu za dostavu ponuda - tražila scenaristu i redatelja, obojicu sa iskustvom. Producenta, moderatora, supervizora također, kao i prevoditelja i hostese. 

Tražio se i izvođač pop muzike s najmanje pet izdanih studijskih albuma i/ili kompilacija; najmanje pet osvojenih nagrada na prestižnim muzičkim dodjelama u BiH i regiji, kao i završena muzička akademija (akademija umjetnosti) ili rasprodat koncert na lokaciji koja može primiti minimalno 20.000 ljudi.

Morala je tu biti i plesna grupa, potom klapa, ali izvođač narodne muzike koji ima najmanje deset izdanih studijskih albuma; ima minimalno 30 godina scenskog iskustva; rasprodat koncert na lokaciji koja može primiti minimalno 30.000 ljudi. 

Još jedan uslov bile su i usluge angažiranja izvođača koji svira instrument violončelo (ima minimalno 15 godina scenskog iskustvai završenu muzičku akademiju. 

Podsjetimo, gornji dio neba iznad 10.000 metara nadmorske visine od 1998. kontrolirale su Hrvatska i Srbija.

Vatromet u Mostaru: Preuzimanje neba je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije