Političari požurili da čestitaju Zmajevima

Radiosarajevo.ba
Političari požurili da čestitaju Zmajevima

Političari bi trebali slijediti primjer nogometaša- napisao je na svom Twitter profilu Stefan Fuele, evropski komesar za proširenje, koji je danas u Briselu govorio o nazadovanju BiH na putu ka EU. 

Koliko će njegova poruka doprijeti do odgovornih za stanje u našoj zemlji, ne znamo, ali je poznato da su mnogi domaći političari iskoristili pažnju javnosti usmjerenu na Zmajeve, te, putem svojih press službi, uputili im javne čestitke. 

Tako su se na spisku čestitara našli i Emil Vlajki, Živko Budimir, kao i neizbježni Midhat Ajanović, Mirsad Kebo i Ibro Spahić.

Tu su i potpredsjednik federacije BiH Svetozar Pudarić, čelnik BPS-a Sefer Halilović, Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine kao i Udruženje umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.  

Ključne riječi: znanje, talenat, pokazati, bolja BiH...

Većina čestitki uglavnom se bazira na sinoćnjoj poruci koju je Zmajevima uputio visoki predstavnik Valentin Inzko, rekavši im kako su pokazali da je pobjeda dokaz da se dugogodišnji trud, energija i zalaganje isplate i da ova zemlja može biti među najboljima, te kako su pokazali znanje, talenat i srce.

"Vjerovali smo u vas kao što vjerujemo da će vaši nastupi u Brazilu, svijetu poslati poruku o jednoj novoj i drugačijoj Bosni i Hercegovini", izjavio je jutros predsjednik Federacije Živko Budimir.  

"Čast mi je da vam uime Predsjedništva i svih građana Bosne i Hercegovine, te u svoje lično ime, uputim najiskrenije čestitke povodom ostvarene veličanstvene pobjede nad reprezentacijom Litvanije, koja nas čini veoma ponosnim. Svaka čast na trudu i zalaganju svih igrača, kao i selektoru Safetu Sušiću koji je vodio naše "Zmajeve" do ovog historijskog trenutka. Unijeli ste mnogo radosti i nade za sve građane naše divne zemlje. Želim vam još mnogo uspjeha i sreće u daljem radu. Zmajevi, samo naprijed hrabro, uz vas smo do kraja", rekao je Željko Komšić u čestitki koju je objavila press služba Predsjedništva BiH.  

Zlatko Lagumdžija čestitao je u svoje ime, a čestitku je objavila press služba Ministarstva vanjskoh poslova: "Vi ste najbolji putokaz za budućnost generacijama koje dolaze. Hvala vam što ste nam pomogli da riješimo još jednu veliku dilemu. Vi niste bolji dio, vi ste bolja Bosna i Hercegovina", napisao je Lagumdžija

Fahrudin Radončić je, poput mnogih, parafrazirao Inzka, rekavši: Vi ste svima ostalima primjer kako se kroz znanje, borbenost, zalaganje i kolektivni napor istinski iskazuje patriotizam i borba za Bosnu i Hercegovinu, te njenu planetarnu afirmaciju.

Dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki  u čestitki konstatira kako su Zmajevi već postigli najvažnije: "Nije ni važno koji će uspjeh tamo postići, jer se već nalaze među 16 najboljih reprezentacija svijeta", izjavio je. 

Bivši Reis dr. Mustafa Cerić napisao je sljedeće:  "Dragi naši junaci, dozvolite mi da vam uime Svjetskog bošnjačkog kongresa i svoje lično ime zahvalim i čestitam što ste svojim upornim radom i profesionalnim ponašanjem pokazali naciji, kao i cijelom svijetu, da je Bosna i Hercegovina sposobna da u jedinstvu svojih različitosti ostvaruje svjetske uspjehe. Vi ćete, ako Bog da, uime svih nas iz Sarajeva, gdje će se iduće godine obilježiti stota godišnjica od Prvog svjetskog rata, u Brazil 2014. godine ponijeti poruku svjetskog mira sa nadom za bolju budućnost cijeloga svijeta. Vaš sportski duh, vaš timski rad i vaše natjecateljske vještine nisu samo veliko osvježenje za nas ovdje, već i za miroljubivi svijet, koji je sretan da vidi da je u našoj zemlji moguć uspješan život i suživot u različitosti vjera, nacija i kultura", navodi se u Cerićevoj čestitki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije