Policija provjerava zimsku opremu

Radiosarajevo.ba
Policija provjerava zimsku opremu


Zimska oprema obavezna je za sva motorna vozila. na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine od danas, 15. novembra, pa sve do 15. aprila.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP) najavili su u narednom periodu pojačanu kontrolu vozila i zimske opreme.

Zimsku opremu čine pneumatici na kojima je dubina gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i odgovarajućih lanaca za pogonske točkove.

"Mi imamo program provođenja akcije na lokalnom i kantonalnom nivou sa akcentom na zimsku opremu na vozilima. Putnička vozila moraju imati zimske gume ili ljetne na kojima je dubina gazećeg sloja najmanje četiri milimetra. Uz to, vozači su obavezni posjedovati odgovarajuće lance. Kod vozila preko 3.000 kg težine, odnosno, na kamionima i autobusima, obavezno je korištenje zimskih guma na pogonskim točkovima, lance, te vreća pjeska i lopata", rekao je za Radiosarajevo.ba Irfan Nefić, Portparol MUP-a Kantona Sarajevo.


Irfan Nefić (Foto: Radiosarajevo.ba)

Kazna za neposjdovanje zimske opreme, po Nefićevim riječima, je 40KM.

Iz MUP-a RS najavili su, od 25. novembra, provođenje akcije "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima", s ciljem povećanja ukupnog stepena bezbjednosti saobraćaja i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije