Policajci povrijedili ljudska prava Maje Milinković

Radiosarajevo.ba
Policajci povrijedili ljudska prava Maje Milinković


Policija je prekršila ljudska prava i narušila dostojanstvo pjevačice Maje Milinković i njene prijateljice Jasne Malkoč
, ustvrdio je Ombudsmen Bosne i Hercegovine, nakon analize pritužbi na nasilno i neprofesionalno ponašanje dvojice sarajevskih policajaca u maju ove godine.

Institucija Ombudsmena Bosne i Hercegovine ocijenila je „da je nastupila povreda ljudskih prava“ te da nisu poštovani „osnovni principi poštivanja i zaštite ljudskog dostojanstva, posebno žena“, kao i da je došlo do povrede Zakona o policijskim službenicima, jer policajci Nermin Makaš i Irhan Džambić nisu pokazali službene iskaznice prilikom kontrole.

Nadalje, odlukom Ombudsmena ustanovljeno je da opravdana upotreba sile nije uvjerljivo dokazana.

Iz ove institucije su Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je ranije negiralo upotrebu sile i neprofesionalno ponašanje, poslali preporuku da se ponovo provede istraga od strane Odjeljenja za unutrašnju kontrolu.

Ministarstvo je ovaj put promptno reagiralo i istraga, koja je ranije obustavljena, biće nanovo pokrenuta.

Milinković i Malkoč su neposredno nakon primitka odluke Ombudsmena pozvane od strane Ministarstva da u svojstvu svjedoka daju ponovo izjave o okolnostima slučaja.

„Još uvijek imamo nadu da unutrašnja kontrola policije funkcionise. Zato želimo da vjerujemo da ce policija izvršiti neovisnu istragu i da će sankcionisati neprofesionalno i brutalno ponašanje policajaca i poduzeti adekvatne mjere da se ovo više nikome ne desi. Ovaj korak je dokaz da u BiH imamo odgovarajćce zakone i funkcionalnu Instituciju Ombudsmena“, kaže Milinković za naš portal.

Podsjećamo, prema svjedočenju Maje Milinković, policajac Makaš je, tokom rutinske saobraćajne kontrole, „bio izuzetno drzak“, nije se htio predstaviti, vikao, psovao, vrijeđao i prijetio silom. Nakon što je Milinković pozvala Malkoč, koja je ranije radila kao direktorica OSCE-a za ljudska prava i demokratizaciju, i krenula zajedno s njom do Policijske uprave Novo Sarajevo kako bi prijavila policajca, naišle su na istu patrolu. Potom su privedene, zatvorene u maricu, a Milinković je zadobila lakše tjelesne povrede, o čemu svjedoči i validna medicinska dokumentacija.

Pored toga, Milinković i Malkoč su pored Makaša podnijele i krivičnu prijavu pred sudom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije