Policajci nisu vidjeli krađu biste

Radiosarajevo.ba
Policajci nisu vidjeli krađu biste


Događaj koji se zbio u noći sa ponedjeljka na utorak (14/15. maj), kada je ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu ukradena bista Voje Dimitrijevića, još jednom je postavio pitanje ovlaštenja i dužnosti policijskih službenika koji su raspoređeni na obezbjeđenju stranih ambasada. 

Naime, krađa biste, teške stotinjak kilograma dešavala se ispred ALU, u neposrednoj blizini čak četvorice policajaca koji se po dužnosti nalaze na šetnici na potezu između Ajfelovog mosta i mosta Čobanija. 

Policajci koji čuvaju zgradu Gradske uprave (DPO) te rezidencijalne objekte  Grčke, Srbije i Irana, te noći nisu primijetili (ili nisu reagovali) krađu bronzane biste teške stotinjak kilograma. Bistu je najprije trebalo odvaliti od postolja, a zatim utovariti u vozilo (otkud vozilo u po noći u pješačkoj zoni Obale Maka Dizdara - nije se zapitao ni jedan od policajaca), što je proces koji ne može trajati kraće od desetak minuta. 

Sa pitanjem - kako je moguće da ni jedan od policajaca nije reagovao - obratili smo se Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH pod čijom nadležnošću su djelatnici policije koji čuvaju strane ambasade.

Jedna od nadležnosti Direkcije je organizovanje i provođenje fizičke i  tehničke zaštite lica i objekata organa BiH, diplomatsko-konzularnih organa, koji se posebno štite u skladu sa odgovarajućim zakonima, međunarodnim obavezama i drugim propisima koje donosi Vijeće ministara BiH. Vanjsko fizičko obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih prostorija misija (ambasada, konzulata, rezidentnih objekata i drugih predstavništva međunarodnih organizacija u BiH), Direkcija vrši na osnovu mađunarodnih obaveza (Bečke konvencije o diplomatskim odnosima član 22.), čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina

S njihove strane nam je najprije pojašnjeno da su njihove nadležnosti utvrđene Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih  tijela BiH i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi Bosne i Hercegovine (”Službeni  glasnik BiH”broj 36/08).

Na naše pitanje "Kako je moguće da ni jedan od policijskih službenika Direkcije nije reagovao na krađu počinjenu u njihovom vidokrugu", odgovor glasi:

U neposrednoj blizini objekta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na udaljenosti od 80 do 100 metara, smještena je ambasada Srbije, koju fizički u toku 24 sata obezbjeđuju policijski službenici Direkcije. Policijski službenici angažovani na fizičkom obezbjeđenju, imaju zadatak da vrše zaštitu diplomatsko-konzularnih prostorija misija i ličnosti koje borave u istim, te se ne mogu udaljavati od štićenog objekta. Vezano za navedeni događaj, želimo vas obavjestiti, da policijski službenici angažovani na fizičkom obezbjeđenju ambasade Srbije nemaju vizuelni pregled  mjesta gdje su postavljene biste ispred Akademije likovnih umjetnosti, zbog udaljenosti objekta i nepreglednosti koju čine obraslo rastinje i postavljena visoka zaštitna ograda na mostu na kojem se trenutno izvode građevinski radovi. Takođe, želimo Vas obavjestiti da policijski službenici Direkcije pored izvršavanja redovnih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, u svakoj prilici kada uoče vršenje krvičnih djela, prekršaja i drugih oblika nedozvoljenog ponašanja, postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima koja su propisana zakonom", ističu u Direkciji. 

Na pitanje "Da li je praksa snimke s nadzornih kamera ustupiti MUP-u Kantona Sarajevo za rasvjetljavanje ovog i sličih slučajeva", odgovoreno nam da su video nadzor i zapisi video nadzora na diplomatsko-konzularnim objektima (ako postoje) u isključivoj nadležnosti ambasada.

Na koncu, zanimalo nas je iz kojih izvora se finansiraju policajci raspoređeni oko stranih ambasada, tj. da li u tome učestvuju i države čiji se objekti čuvaju.  Saznajemo da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH finansira iz budžeta Bosne i Hercegovine, a da policijski službenici Direkcije svoja primanja ostvaruju u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine

Vezano: Ukradena bista Voje Dimitrijevića ispred ALU

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije