Pogledajte snimak oslobađanja Beograda 1944. godine (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pogledajte snimak oslobađanja Beograda 1944. godine (VIDEO)

U glavnom gradu Srbije, Beogradu, danas se obilježava 70 godina od oslobođenja tog grada. Tim povodom organizirana je velika vojna parada, a događaju prisustvuje i predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin. Ali, kako je oslobođen Beograd?

Beogradska operacija (ili Beogradska ofanziva) predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svjetskom ratu.

Operacija je trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944, kad su Nijemci protjerani do linije odakle artiljerijom nije mogao da tuče Beograd. Beogradska operacija je predstavljala dio opsežnog operativnog plana NOVJ i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, nadovezujući se na operacije u istočnoj Srbiji i nastavljajući se gonjenjem neprijatelja kroz Srem. Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanijele su u ovoj operaciji njemačkoj Armijskoj grupi "Srbija" težak poraz, oslobodile Beograd i veliki dio Srbije.

Oslobođenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije. Beograd je (uz djelomično Pariz) bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodno oslobodilačka vojska Jugoslavije. Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sjedište vlade nove Jugoslavije.

U toku borbi za oslobođenje Beograda poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije. Nakon gubitka Beograda, Nijemci su uspostavili Sremski front, kako bi spriječili oslobođenje zapada Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije