Pogledajte 'kulturnu manifestaciju' kojoj je ministrica Dujmović dala novac (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pogledajte 'kulturnu manifestaciju' kojoj je ministrica Dujmović dala novac (VIDEO)

Dvadeset dvije institucije i udruženja u zajedničkom protestnom pismu protiv odluke Ministarstva za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine, između ostalog, zatražili su od Vlade FBiH hitno poništenje odluke ministrice Zore Dujmović i njenu hitnu ostavku zbog, kako su naveli, "kršenja zakona, samovolje i antievropske politike", ali još uvijek nema reakcija premijera Fadila Novalića, piše novinska agencija Patria.

Protest kulturnih institucija: Tražimo hitnu ostavku ministrice Zore Dujmović

 

Podsjećamo, HDZ-ova ministrica za kulturu i sport FBiH Zora Dujmović napravila je niz krivičnih djela prilikom raspodjele više od dva miliona KM iz ovog ministarstva, namijenjenih za finansiranje kulturnih manifestacija značajnih za FBiH u 2015. godini te podržavanje obnove kulturno-graditeljskog naslijeđa FBiH.

SFF, Dani Filma Mostar, MESS, Hrvatska Enciklopedija BiH, Večernjakov pečat: Grantovi FBiH

 

Od 100 projekata kulture koji su ocijenjeni kao značajni za FBiH, čak 43 su odobrena Hrvatima, a 21 Bošnjacima.

Prilikom raspodjele novca Dujmović nije napravila samo nacionalnu neravnotežu, već je, upozoravaju pravni stručnjaci koji su analizirali tokove novca iz ovog ministarstva, napravila niz očiglednih prekršaja zakona. Recimo, dvije organizacije dobile su novac za jedan te isti projekat. Riječ je o Danima kosidbe na Kupresu. Za ovu manifestaciju jedna organizacija dobila je 12.000, a druga 10.000 KM.

Jednostavnom pretragom na YouTubeu može se utvrditi šta je Dujmović finansirala, a neki snimci su parada kiča i neukusa, pa je ministrica mogla novce dati i "različitim koridama".

Zbog ovakvih "događaja" umanjen je ili ukinut novac za Sarajevo Film Festival, MESS, Jazz Fest, Ars Aevi zbog kojih u BiH dolaze svjetski priznati umjetnici, gosti, mediji...

Pogledajte:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije