Pogledajte ko sve u BiH ima blokirane račune

Radiosarajevo.ba
Pogledajte ko sve u BiH ima blokirane račune


Na popisu poslovnih subjekata s blokiranim računima koji je objavila Centralna banke BiH, nalaze se pravni subjekti iz svih sfera života u BiH

Popis ima ukupno 2.335 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu, ali je jako interesantno da su tu, uz mnoge firme, uvrštene i  agencije za privatizaciju, službe za zapošljavanje, općine, vlade, pojedine političke partije, banke, sudovi, pa čak i Uprava za indirektno oporezivanje BiH s jednim blokiranim računom, što, svakako,  jasno govori o teškoj ekonomskoj situaciji u državi. 

Prema podacima CBBiH, u državi su ukupno blokirana 58.054 računa, a odnose se na 35.693 poslovna subjekta. Dakle, ove brojke ukazuju  da neki poslovni subjekti imaju  i po nekoliko blokiranih računa.

Kafići, restorani, turističke agencije, kladionice...

Na popisu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, apoteke, prijevoznici, razne agencije, benzinske pumpe, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, interesantno je napomenuti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, rudnici, ali i kompanije osoba koje participiraju u vlasti, prenosi Fena.

Najviše  blokiranih računa je, naravno, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, jer je tu i najviše registriranih pravnih subjekata.

Centralna banka BiH je najavila da će podaci o blokiranim računima ubuduće biti ažurirani jednom mjesečno

U poslovnim krugovima smatraju da će ovakav popis mnogima biti od koristi  da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije