Pogledajte kako je u Sarajevu obilježena 27. noć ramazana

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je u Sarajevu obilježena 27. noć ramazana
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Zalaskom sunca sinoć je nastupila 27. noć mjeseca ramazana, odabrana noć muslimana Lejletu-l-Kadr.

Vjernici ovu noć doživljavaju na poseban način, provodeći je u molitvi i ibadetu.

U sarajevskim džamijama gdje se klanja teravih-namaz održani su prigodni programi. Centralna svečanost u povodu Lejletu-l-Kadra održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Prisutnima se tom prilikom obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

"Svi mi večeras isto osjećamo, naše misli su upućene Allahu dž. š. Večeras je svaki govor suvišan osim dove koja otvara vrata Allahove milosti, jer On večeras prima molitve i milostiv je. Prizivam Njegov bereket na vas, na svu našu braću od Novog Pazara do Ljubljane i dalje. Zamolimo i za našu braću u Siriji i Egiptu, neka ih Allah dž.š. pomogne i neka s njihovih vratova podigne zulum zulumćara", poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

U ovoj noći je započela objava Kur'ana, svete knjige muslimana, kada je poslaniku Muhammedu objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-'Alek. Kur'an je postupno objavljen u naredne 23. godine.

Pogledajte u našoj galeriji šta je sinoć zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i Begovoj džamiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije