Pogledajte kako će izgledati južna longitudinala

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako će izgledati južna longitudinala


Radovi na prvoj dionici južne longitudinale (saobraćajnice), od Mosta Suade i Olge do ulice Derviša Numića, odnosno do skretanja za Vraca mogli bi početi za tridesetak dana.

Južna longitudinala u Sarajevu planirana je na dužini od 3,8 kilometara, a počinje od Mosta Suade i Olge na Vrbanji, vodi preko Hrasnog i Aneksa do zgrade Suda Bosne i Hercegovine.

"Kanton prvo mora potpisati ugovor sa Federacijom, nakon čega slijedi ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj i izvođačem radova HP Investingom iz Mostara. To sve bi trebalo biti gotovo za dvije do tri sedmice", rekao je Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba.

On je dodao da će se nakon tog administrativnog dijela moći krenuti u realizaciju projekta i da ne bi trebalo doći do potpune obustave saobraćaja na toj dionici.


Početak južne longitudinale (Foto: Youtube)

"Trudili bismo se da tokom radova ne zatvaramo kompletnu južnu longitudinalu, sve do onog trenutka kada budemo primorani u potpunosti zatvoriti cestu. Tada ćemo saobraćaj preusmjeravati na alternativne pravce", rekao je Bubica za naš portal.

Izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže

Ovo je za naš portal potvrdila i Alma Zilić stručna suradnica u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo.

"Procedura je takva da izvođač radova, nakon što potpiše ugovor, mora Ministarstvu saobraćaja dostaviti elaborat saobraćaja, nakon čega će se precizno znati izmjene režima saobraćaja", rekla je za Radiosarajevo.ba Alma Zilić, stručna suradnica u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo.

Ona je naglasila da se radovi neće odnositi samo na proširenje ceste.

"Radit će se i na izmještanju vodovodne i kanalizacione mreže", rekla nam je Zilić i dodala da će najvjerovatnije doći i do obustave trolejbuskog saobraćaja, s obzirom na to da će se morati uklanjati i stubovi koji drže trolejbuske žice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije