Pogledajte kako će izgledati dionica Koridora 5c Svilaj - Odžak

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako će izgledati dionica Koridora 5c Svilaj - Odžak
/ FOTO: JP Autoceste FBiH

Ugovor o izgradnji dionice Koridora 5c Svilaj-Odžak, ukupne dužine 11 kilometara, potpisan je danas, a gradnja je povjerena  konzorciju na čijem je čelu austrijska kompanija Strabag, dok su izvođači radova su  bosanskohercegovačke kompanije Euro-asfalt  i ŽGP  Sarajevo.

Sukladno ugovoru, kojeg su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, predstavnik Strabaga AG Austrija Josip Kuzmanić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, i direktor Euro-Asfalta d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić, ukupna vrijednost radova je 61 milion eura.

Tenderskom procedurom, osim ovih sredstava, 10 miliona eura je rezervirano za izgradnju suvremenog međunarodnog graničnog prijelaza kod Svilaja, cestovne petlje kod Odžaka i 6 kilometara pristupnih cesta.

Na novinarsko pitanje postoji li suglasnost Nadzornog odbora za potpisivanje današnjeg Ugovora i koliko će koštati kilometar autoceste, direktor JP Autoceste Federacije BiH,  Ensad Karić je kazao da su ispoštovane sve zakonske norme, da postoji suglasnost Parlamenta BiH i da će kilometar autoceste koštati nešto manje od 5 miliona eura.

Radovi na sjevernoj dionici autoceste koridora 5 c od Svilaja do Odžaka trebali bi započeti 23. ovoga mjeseca i biti završeni u narednih 14 mjeseci.

Hadžić: Uz Koridor 5c radit će se i drugi planirani projekti

Ceremoniji potpisivanja Ugovora, uz brojne zvanice, nazočili su i  premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH Damir Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije