Podsjećamo: Sarajevo je među top 10 svjetskih destinacija!

Radiosarajevo.ba
Podsjećamo: Sarajevo je među top 10 svjetskih destinacija!

Dolazi proljeće i turistička sezona je na pragu. Podsjećamo da je jedan od najpoznatijih svjetskih izdavača literature o turizmu i turističkih vodiča Lonely Planet, u novembru 2009. imenovao Sarajevo jednim od top 10 svjetskih gradova koje treba posjetiti u 2010. godini, a u društvu su još i Abu Dhabi (UAE), Charleston (SAD), Cork (Irska), Cuenca (Ekvador), Istanbul (Turska), Kyoto (Japan), Lecce (Italija), Singapur i Vancouver (Kanada).

Čime su, osim burnom historijom i gastro ponudom prepunom holesterola, Sarajlije to zaslužile? Možda smislom za humor, noćnim provodima i neposrednim i opuštenim odnosom prema gostima?

U razmišljanju o ovome jedno je sigurno - kreiranje turističke ponude glavnog grada BiH ne treba prepustiti isključivo turističkim radnicima, već u ovome krenuti od sebe.

Bjesomučno brze vožnje automobilom kroz grad i parkiranje u pješačkim zonama, uništavanje zelenih površina, bacanje otpadaka gdje ti padne na pamet - stvari su koje ne bi smio sebi dopustiti ni jedan savjestan građanin, a kamoli 'patriota', što naši ljudi rado za sebe kažu.

Vijekovni suživot, opredmećen arhitekturnim i kulturnim bogatstvom, jedan je od najistaknutijih razloga inozemne fasciniranosti Sarajevom. Kakva je situacija danas - da li grad i dalje u svojoj suštini počiva na toleranciji i poštovanju ljudskih prava, ili se stvar završava na klišeima tipa "džamija, crkva i sinagoga u jednoj ulici"?

Dok razmišljamo o proljeću u Sarajevu, podsjetimo se još jednom šta kaže Lonely Planet o prijestolnici BiH:

"Sarajevo je ogrezlo u povijest, počevši od starog dijela grada, preko osmanske, austrougarske pa sve do arhitekture iz doba komunizma. Ovo je grad gdje su 1914. ubijeni nadvojvoda Franjo Ferdinand I, prijestolonasljednik Austro-ugarskog Carstva, i njegova supruga Sofia, što je bio povod za I svjetski rat. Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984., u vrijeme dok je još pripadalo Jugoslavije. Od 1992.-1996., Sarajevo je bilo pod opsadom od strane Vojske Republike Srpske i JNA, što je predstavljalo i najdužu opsadu nekog glavnog grada u povijesti modernog ratovanja.

Lonely Planet piše da Sarajevo gostu pokazuje"...kulturno bogatstvo i bezbrižnost, Sarajevo se kreće u ritmu austrijskog valcera i slovenskih napjeva, uz tursku arhitekturu. Napredna umjetnička scena i temperament dokazuju sva tri utjecaja. To je uredno složen grad smješten u dolini rijeke Miljacke, kojeg možete preći pješice, i koji je već dugo stjecište pjesnika, filmaša, umjetnika i muzičara.

Ovo je grad u kojem Istok susreće Zapad, gdje nalazite džamije, katoličke crkve i srpske pravoslavne crkve kako stoje zajedno. Dok ste u Sarajevu, jedite ćevape, popijte bosansku kafu i uživajte u noćnom životu!"

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije