Podrška Zemaljskom: I svjetski muzeji zatvaraju vrata

Radiosarajevo.ba
Podrška Zemaljskom: I svjetski muzeji zatvaraju vrata


Više od 120 institucija kulture - muzeja, umjetničkih galerija i biblioteka u više od dvadeset zemalja svijeta pridružit će se 4. marta 2013. godine velikom globalnom protestu u znak solidarnosti sa zatvorenim Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej je nedavno obilježio 125. godišnjicu svog postojanja, sa zatvorenim vratima, skupa sa još šest drugih kulturnih institucija koje se nalaze u teškom stanju usljed neriješenog pravnog statusa.

Stotine institucija kulture, širom svijeta, 4. marta će simbolično zatvoriti svoja vrata, kako bi se podigla svijest o krizi i teškom stanju u kojem se nalaze kulturne institucije u našoj zemlji.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Svjetska zaostavština je na kocki

''Zemaljski se muzej nalazi u jako teškom stanju; kolekcije, umjetnička djela i eksponati kojima treba njega nalaze u prostorijama bez struje, i bez klimatskih uvjeta, kao i profesionalnih kustosa koji bi se brinuli o njima'', kaže Azra Akšamija, asistentica na Massachusetts Institute of Technology, te osnivačica intternacionalne grupe akademika i aktivista u oblasti kulture, Cultureshotdown.

''Većina ovih institucija i njihovih kolekcija preživjele su rat, i to uz pomoć herojske inicijative njenih kustosa. Njihove su kolekcije nezamjenjive. Prihvatiti činjenicu da će one biti uništene usljed političke nebrige je preteško, te iz tog razloga organiziramo ovaj protest'', navodi Akšamija.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Baš kao što je Zemaljski muzej zabarikadirao svoja vrata, institucije kulture širom svijeta će na globalni dan muzejske solidarnosti prekriti dijelove svojih izložbi, u znak podrške Zemaljskom muzeju BiH.

''Vjerujemo da će ova akcija demonstrirati nadređenima da je rješenje moguće. Novac nije problem i ovo nije samo problem Bosne i Hercegovine. Svjetska zaostavština je na kocki'', zaključuje Akšamija.

Kompletnu listu učesnika u globalnom protestu, možete pronaći ovdje.

Vezani članci:

Sarajevski gimnazijalci: Zemaljski muzej je naš rodni list!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije