Podrška profesionalnom usavršavanju nastavnika u BiH

Radiosarajevo.ba
Podrška profesionalnom usavršavanju nastavnika u BiH


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pružila je podršku organiziranju regionalne konferencije o trajnom profesionalnom usavršavanju nastavnika, koja je održana u Sarajevu, 26. februara 2013. godine. Organizator konferencije je British Council u Bosni i Hercegovini.

Zamjenica šefa Misije OSCE-a, Nina Suomalainen, istakla je da stručni i dobro osposobljeni nastavnici igraju suštinsku ulogu u razvoju kvalitetnog sistema obrazovanja.

''Obrazovanje bi trebalo biti manje usmjereno na politiku, a više na kvalitet nastave i razvoj škola u kojima učenici uče u poticajnom i pozitivnom okruženju. Trajno profesionalno usavršavanje nastavnika veoma je važno za ostvarenje tog cilja'', izjavila je Suomalainen.

''Kvalitetan sistem obrazovanja, koji se kontinuirano poboljšava, također zahtijeva povoljno političko i zakonodavno okruženje, kao i sistem oslobođen od diskriminacije''.

Konferenciji su prisustvovali stručnjaci za obrazovanje iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Slovenije, koji su razmijenili iskustva i razgovarali o pozitivnim primjerima iz prakse u regiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije